Erişilebilirlik

Bush: 'İsrail-Filistin Barışı İçin Fırsat Doğdu' - 2004-11-12


Başkan Bush, İsrail-Filistin anlaşmazlığının çözümü için yeni bir fırsat doğduğunu açıkladı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair’le bugün Washington’da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Bush, İsrail’le barış içinde birlikte yaşayan bir Filistin devleti kurmak için Amerika’nın elinden gelen çabayı göstereceğini söyledi.

Bush, Ocak ayında ikinci dönem başkanlık görevini resmen devraldıktan sonra Avrupa ülkelerini ziyaret etmeyi planladığını da duyurdu.

İngiltere Başbakanı Blair de, Ortadoğu’da kalıcı ve adil barışı sağlama yolundaki çabalara yeniden güç kazandırmanın önemli olduğunu belirtti.

Yaser Arafat’ın cenaze töreninden birkaç saat sonra Washington’da İngiltere Başbakanı Tony Blair’le ortak bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Bush, “Filistin devletini kurmak için önümüzde önemli bir fırsat var dedi ve devamla şunları söyledi:

"Filistin devletinin kurulması için büyük bir fırsat bulunduğu görüşündeyim ve önümüzdeki 4 yıl boyunca, bu devletin kurulması için Amerika’nın tüm kaynaklarını kullanmaya kararlıyım."

Başkan Bush, bağımsız bir Filistin devletinin hem Filistin halkının hem de İsrail devletinin yararına olacağını söyledi. Başkan, “Filistinliler, böylelikle özgürce yaşarken, İsrail de bağımsız bir devletle komşuluk yapmanın yararını görecektir; kalıcı barış başka türlü sağlanmaz” dedi. Bush, Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanması için tüm taraflara büyük sorumluluklar düştüğünü de belirtti:

"Barışın sağlanması için Filistin halkının demokrasiyi benimsemesi, İsrail’in de bu hedefe ulaşmaları için Filistinliler’e yardım etmesi gerekir. Bizlerin de Filistin halkına yardım etmek için strateji oluşturma yükümlülüğü var."

İngiltere Başbakanı Tony Blair de Başkan Bush’un bu görüşlerine katıldı.

"Bu stratejinin işe yaraması için elimizden geleni yapacağız. Herşeyden önce kalıcı bir Filistin devletinin ne olduğu konusunda görüş birliği olmalıdır. Bize göre kalıcı devlet ancak demokratik olandır. Demokratik bir Filistin devleti hedefine ulaşmak için elimizden geleni yapacağız. Önümüzdeki aylarda Filistin’de yeni bir liderin seçilecek olması da bu yönde önemli bir fırsat sunuyor."

Avrupalı liderler önümüzdeki aylarda Ortadoğu konusunda uluslararası bir konferans yapılmasını ve Amerika’nın bölgeye özel bir temsilci atamasını istiyor. Bush ve Blair de görüşmede bu iki konuyu ele aldılar. Ancak Başkan Bush, bu iki konuda anlaşmaya varıldığına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Bush bununla birlikte Avrupalı müttefikleriyle, Amerika arasındaki işbirliğini göstermek için 20 Ocak’ta ikinci dönem başkanlık görevine resmen başladıktan sonra Avrupa ülkelerini ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Bush, ziyaretinin nedenini şu şekilde açıkladı:

"Bu ziyaretimle herkese, Amerika’yla Avrupa birlikte hareket ettiğinde tüm dünyanın, Amerika’nın Avrupa’nın bundan yararlı çıktığını hatırlatmayı umuyorum. Birlikte çalışabileceğimiz birçok ortak nokta var. El Kaide liderlerinin yakalanması, Afganistan operasyonu, nükleer silahların yayılmasını önleme ve NATO’nun genişlemesi gibi birçok konuda bugüne kadar birlikte hareket ettik."

Başkan Avrupa ve Amerika’nın bundan sonra da üzerinde birlikte çalışacağı bir dizi konu olduğunu da belirtti.

XS
SM
MD
LG