Erişilebilirlik

Kahire'de Arafat'ın Cenazesi İçin Son Hazırlıklar - 2004-11-12


Filistin lideri Yaser Arafat’ın bugün Kahire'de düzenlenecek resmi cenaze töreni için son hazırlıklar yapılıyor. Yapılacak askeri törende Arafat'ın naaşının atların çektiği bir top arabasıyla taşınacağı bildiriliyor.

Önde gelen dünya liderlerinin Kahire’deki törene katılması bekleniyor. Arafat, daha sonra Batı Şeria’da, yaklaşık 3 yıldır İsrail işgali altında yaşadığı Ramallah’taki karargahında toprağa verilecek.

Paris’te askeri hastahanede ölen 75 yaşındaki Filistin liderinin cenazesi dün Kahire’ye nakledildi. Fransız doktorlar Arafat’ın ölüm nedeni hakkında açıklama yapmadı.

Gazze ve Batı Şeria’da Filistinliler, liderlerinin ölüm haberinden sonra sokaklara döküldü. Lübnan’da da İsrail ve Amerikan bayrakları yakıldı. İsrail’de güvenlik önlemlerini arttırıldı, Batı Şeria ve Gazze'ye giriş çıkışlar yasaklandı.

Amerikan hükümeti, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki Amerikan vatandaşlarını Arafat'ın ölümü üzerine uyanık olmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Yaser Arafat'ın ölümü üzerine bölgede protesto gösterileri yapılabileceği ve huzursuzluk doğabileceği belirtildi. Açıklamada, aşırı unsurların Basra Körfezi bölgesinde de batılılara ve petrol tesisleriyle bu sektörde çalışanlara karşı saldırı hazırlığında olabileceği kaydedildi. Kahire'deki Amerikan Büyükelçiliği de Mısır'da bulunan Amerikan vatandaşlarını dikkatli olmaları için uyardı. Elçililiğin açıklamasında Amerikalıların, kentin gösteri yapılabilecek yerlerine ve özellikle Tahrir Meydanı ile üniversiteler ve camilerin yakınından uzak durmaları istendi.

XS
SM
MD
LG