Erişilebilirlik

Bush: 'Yeni Bir Barış Yolu Açılabilir' - 2004-11-11


Başkan Bush, Filistinliler şiddeti desteklemeyen yeni bir lider seçtikleri taktirde, Ortadoğu’ya yeni bir barış yolunun açılabileceğini söyledi.

Başkan Bush Arafat’tan hiç söz etmeden, çıkmaza girmiş bulunan Ortadoğu barış görüşmelerini, yeni Filistinli liderlerle bir kez daha başlatmak için bir fırsat gördüğünü söyledi. Bush şöyle dedi:

“Filistin halkının yöneticileri bir adım atıp, 'demokratik ve özgür bir toplum yaratmamıza yardım edin' dediği taktirde yeni bir barış umudu doğar. Ben bunun olacağına inanıyorum, çünkü tüm insanların özgürlük altında yaşamak istediğine büyük inancım var. Bu durumda, Amerika, özgür bir toplumun yaratılması için gereken ve Filistinlilerin kendi devletlerini kurmalarını sağlayacak olan kurumların oluşturulmasına, memnuniyetle yardımcı olacaktır."

Başkan Bush NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’le görüştükten sonra yaptığı açıklamada, barış umudunun bulunduğunu belirtti ve bu sürece katılmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Başkan Bush Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Rusya ile birlikte Yol Haritası adı verilen Orta Doğu barış planını başlatmıştı. Bu plan, İsrail’le birlikte yaşayacak bir Filistin Devleti’nin kurulmasını sağlayacak bir dizi ödün ve güvenlik garantilerini içeriyor.

Ancak barış planı bölgede devam eden şiddet yüzünden ilerletilemedi. Bu plana yeniden işlerlik kazandırmak, Başkan Bush’un yarın İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Beyaz Saray’da yapacağı görüşmenin gündeminde ön sırada yer alıyor.

XS
SM
MD
LG