Erişilebilirlik

AB Filistinlilere Destek Vaadetti - 2004-11-11


Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölümü tüm dünyada olduğu gibi Avrupa Birliği’nde de yankı buldu. Birlik, Filistinlilere bir yandan destek güvencesi verirken öte yandan barışçı çözüme ve yönetime sahip çıkma çağrısı yaptı.

Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölümünün ardından Avrupa Birliği’nin verdiği mesajlarda öne çıkan boyut Brüksel’in Filistin’e yönelik desteğinin kesintisiz süreceği oldu. Tabii Filistin halkına yönelik olarak yapılan “barışçı çözüme ve yönetime sahip çıkma” çağrısı da Avrupa Birliği’nin olası sapmalardan duyduğu endişeyi de yansıtıyordu.

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Arafat’ı 'Filistin çıkarlarının yılmaz savaşçısı ve tarihi lideri' olarak tanımladı. Bot, mesajında Filistin halkına, yönetimlerine destek olmaları çağrısında bulundu ve Avrupa Birliği’nin sorununun barışçıl ve kalıcı çözüme ulaştırılması için Filistinliler’e destek olacağı güvencesini verdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi de soruna çözüm bulma yönündeki süregelen kararlılıklarının devam edeceğini belirtti ve bu çerçevede Filistinli yetkililerle barışçıl ve demokratik geçiş sürecini sağlamak için çalışacaklarını söyledi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell de kurumunun Arafat’ın 40 yıllık mücadelesine elinden gelen desteği verdiğini ifade etti.

Avrupa Birliği’nin Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da “Ona layık olmanın en iyi yolu, barışçı ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir Filistin devleti kurma çabalarını güçlendirmektir” yönünde bir açıklama yaptı.

Aslında Solana’nın açıklaması Avrupa Birliği’nin bundan sonra izleyeceği yaklaşımın sinyallerini veren bir niteliğe sahip. Brüksel her şeyden önce Filistin sorununda barışçıl çözüme ulaşılması için yasal bir liderliğin devamının gerekliliğine inanıyor. İkinci olarak iki devletli çözüm yaklaşımını benimsemiş durumda. Başka bir deyişle egemen ve bağımsız bir Filistin Devleti görmek istiyor.

Bunlar bir bakıma Avrupa Birliği’nin orta vadeli yaklaşımlarını oluşturuyor. Kısa vadede ise Avrupa Birliği, 60 gün içinde gerçekleştirilmesi gereken başkanlık seçimlerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu bağlamda ayrılmış 14 milyon euro'luk bir kaynak da mevcut.

Bu kaynak özellikle seçmen listelerinin oluşturulması, seçim büroları kurulması, seçimin demokratik ve inanılır olmasını sağlama yönünde kullanılacak. Avrupa Birliği’nin kısa vadeli en önemli kaygısı ise Arafat’ın ölümüyle olası bir liderlik boşluğu oluşması.

Arafat’ın cenaze törenine Avrupa Birliği devlet ya da hükümet başkanlarının katılması beklenmiyor. Katılımın daha çok dışişleri bakanları düzeyinde olması planlıyor. Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot da törene katılacak. Avrupa Birliği Komisyonu ise dosyası gereği Filistin’le yakın işbirliği içinde bulunacak olan gelişmeden sorumlu üyesi Louis Michel tarafından temsil edilecek.

XS
SM
MD
LG