Erişilebilirlik

Binlerce ABD ve Irak Askeri Felluce'de - 2004-11-09


Binlerce Amerikan ve Irak askeri Felluce'yi terörist ve isyancılardan geri almak için kente girdi. Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Felluce'de Irak savaşının en zor kara savaşlarından birinin yaşanabileceğini ve operasyonun günlerce sürebileceğini söyledi.

Günlerce süren ağır Amerikan hava bombardımanı ve top ateşinden sonra Iraklı askerlerle tanklar ve zırhlı araçların desteklediği 15 bin kadar Amerikan deniz piyadesi Pazartesi günü kente girdi.

Bağdat'tan telefonla gazetecilere bilgi veren Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral George Casey, Felluce'de bulunduğu tahmin edilen yaklaşık 3 bin isyancı ve teröriste karşı zor bir savaş verilmesini beklediğini söyledi. Casey, teröristlerin kentin merkezine doğru çekilmesini beklediklerini ve bu bölgede büyük çaplı bir çatışmaya girişilebileceğini belirtti.

Amerika Savuanma Bakanı Donald Rumsfeld de Washington'ta gazetecilere Felluce'ye yeniden giren koalisyon güçlerinin bu kez kentte kontrolu sağlayacaklarına inandığını bildirdi. Ancak Rumsfeld, Felluce operasyonuyla Irak'ta isyancıların tamamen temizlenmiş olmayacağını söyledi. Rumsfeld, "Irak'ta zor ve uzun zaman alacak bir iş yapıyoruz ve Felluce'nin kontrolu sağlamak için savaştığımız son şehir olduğunu söylememiz mümkün değil" diye konuştu.

Amerikalı askeri yetkililer, son zamanda Felluce'yi terkeden binlerce sivil arasına terörist ve isyancıların da karışmış olabileceğini söylüyor. Siviller arasında can kayıplarını sınırlı tutmak amacıyla Felluce'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Uçaklardan, halkı evlerinden çıkmamaya çağıran el ilanları atıldı. ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, Amerikan kuvvetlerinin siviller arasında kayıpları önlemek için büyük çaba harcadığını bildirdi.

Irak'ta aranmakta olan Ürdünlü terörist Ebu Musab el Zarkavi ve grubunun Felluce'de üslendiği sanılıyor. Amerikalı yetkililer Felluce operasyonunun ilk saatlerinde ele geçirilen ya da öldürülen kişiler hakkında açıklama yapmayı reddediyor.

XS
SM
MD
LG