Erişilebilirlik

İtalyan Bankaları Haksız Faizleri Geri Ödeyecek - 2004-11-09


İtalyan yargıtayı yıllardır tasarruf sahiplerinin banka borçlarında faizin faizini tahsil eden bankaları mahkum etti. Tam 50 yıl boyunca İtalyan bankalarının tasarruf sahiplerinden elde ettiği haksız kazanç 30 milyar Euro kadar tespit edildi. İtalyan yargıtayı bankaların faizden elde ettikleri geliri geriye dönük olarak da müşterilerine ödemesine karar verdi.

Yargıtay kararına göre İtalya’da 50 yıl boyunca bankalar faizlerin hesaplanmasında çifte standart uyguladılar. Eğer mevduat sahibinin hesabı eksiye gidiyorsa ya da bankadan kredi alıyorsa faiz hesabı üç ayda bir hesaplanıyordu. Mevduat sahiplerinin banka hesaplarında yatan paralarının faizinin hesabı ise yıllık yapıldı. Sonuç olarak İtalyan mevduat sahipleri faizin faizini hem de 3 ayda bir katlanarak ödediler.

İtalyan Medeni Kanunu'nun da yasakladığı bu yöntem İtalya’da kredi kuruluşları tarafından da bankacılık sistemindeki uygulamalar çerçevesinde haklı gösteriliyordu.

Yaklaşık 10 yıl önce Tasarruf Sahiplerini Koruma Derneği Adusbef tarafından açılan dava sonuçlarını verdi. İtalyan yargıtayı 3 ayrı kararla tasarruf sahiplerine hak vererek bu haksız uygulamayı iptal etti. Ayrıca 1999 yılında da kanun hükmünde bir kararname ile bankaların aktif ve pasif faizleri de aynı şekilde hesaplaması kararlaştırıldı. Bankalar bu durumda aktif ve pasif faizlerin 3 aylık dönemlerde hesaplanması kararını aldılar.

Ancak bu karardan sonra da Mevduat sahiplerini koruma derneği Adusbef tasarruf sahiplerinden haksızca alınan faizlerin geri verilmediğini tespit etti. Bankalar faizleri geri ödemek için her mevduat sahibinden ayrı bir mahkeme kararı talep etti. İtalyan yargıtayı bütün seksiyonları ile verdiği son kararda hiçbir yoruma yer bırakmadan bankaları otomatik olarak haksız faiz kazançlarını iade etmelerini talep etti. Adusbef sayıları 10 milyona varan mevduat sahiplerinin toplam 30 milyar Euro tutarındaki tutarı geri alacaklarını bildirdi.

XS
SM
MD
LG