Erişilebilirlik

Türkiye ve Suriye, Irak'taki Durumu Görüşüyor - 2004-11-08


Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara Ankara’ya geldi. El Şara’nın iki gün sürecek temaslarında, bu ay sonunda Mısır’da Irak’la ilgili yapılması planlanan uluslararası konferans öncesi, Irak’la ilgili konuların ön plana çıkması bekleniyor.

Türkiye ve Suriye, Irak’ın geleceği konusunda ortak kaygıları paylaşıyor. Özellikle Irak'ın kuzeyinde özerk bir Kürt bölgesinin oluşması bu kaygıların başında yer alıyor.

Suriye Dışişleri Bakanının, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüşmesi bekleniyor. Görüşmelerde Irak’ın yanısıra, iki ülke arasındaki ilişkiler, güncel, bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak.

Konuk Bakan Ankara’ya gelişinde yaptığı açıklamada, bölgedeki gelişmelerle ilgili temaslarda bulunacağını ve Cumhurbaşkanı Sezer’e Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’tan bölgedeki gelişmelere ilişkin bir mesaj getirdiğini söyledi.

22-23 Kasım tarihlerinde Mısır’ın Kızıl Deniz kıyısındaki, Şarm el Şeyh kentinde yapılması planlanan Irak’la ilgili uluslararası konferansa, Irak geçici hükümetinin Başbakanı İyad Allavi, Birleşmiş Milletler yetkilileri ve İslam Konferansı örgütüne üye ülkelerin katılmaları bekleniyor. Bu konferans öncesi, Suriye Dışişleri Bakanı’nın Ankara temasları, iki ülkenin Irak konusunda fikir alışverişinde bulunmaları açısından önem taşıyor.

El Şara’nın, yarın Suriye’ye dönmesi bekleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Aralık ayında, Suriye’ye resmi bir ziyarette bulunacağı belirtiliyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad da bu yıl Ocak ayında, Türkiye’yi resmen ziyaret etmişti.

XS
SM
MD
LG