Erişilebilirlik

Felluce'de Operasyon Sürüyor - 2004-11-08


Irak’ta Amerikan birliklerinin Fellüce’ye karşı beklenen operasyonu bu sabah başladı.

Başbakan İyad Allavi, Felluce ve Ramadi’deki direnişçilerin barış istemediklerini söyledi ve operasyon için çokuluslu güce ve Irak ordusuna “tam yetki” verdiğini açıkladı.

Başbakan, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında Felluce’de, bu akşam, saat 18:00 den itibaren sokağa çıkma yasağı uygulanacağını söyledi; yasağın, itfaiye araçları ve cankurtaranlar dışında motorlu araçları da kapsayacağını bildirdi.

Allavi, Irak’ın Suriye ve Ürdün sınırlarının 48 saat süreyle kapatıldığını, bu süre içinde Bağdat havaalanına da sivil uçak inemeyeceğini açıkladı.

Felluce kenti 12 bin Amerikan ve Irak askeri tarafından kuşatılmış durumda. Irak birlikleri operasyonun ilk saatlerinde Fırat nehri üzerindeki iki köprüyle kent hastanesinin kontrolünü ele geçirdi. Yetkililer, hastanede yakalanan 38 kişiden dördünün yabancı olduğunu bildirdiler. Ayrıca son 24 saat içinde 40 direnişçiyle iki Amerikan askerinin öldüğü öğrenildi.

Savaş uçakları, helikopterler, topçu bataryaları ve zırhlı araçlar desteğinde gerçekleştirilen operasyon Fellüce’yi direnişçilerden temizlemeyi amaçlıyor.

Amerikalı askeri yetkililer, kentte, aralarında Ürdünlü terörist Ebu Musab el Zarkavi’ye bağlı militanlar da olmak üzere, 6 bin direnişçi bulunduğunu tahmin ediyor.

Sivil halkın önemli bir bölümü kentten ayrılmış durumda. Şu anda devam eden çarpışmaların giderek hem artması hem de şiddetlenmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG