Erişilebilirlik

Irak'ta Sıkıyönetim İlan Edildi - 2004-11-07


Irak Geçici Başbakanı İyad Allavi, sıkıyönetim kararını açıklarken, isyancıların kontrolundaki Felluce kentine Amerikan ve Irak kuvvetleri tarafından düzenlenecek operasyonun daha fazla geciktirilemeyeceğini söyledi.

Kararla ilgili açıklamada, sıkıyönetimin, kuzeydeki Kürt bölgeleri dışında uygulanacağı ve 27 Ocak'ta yapılması planlanan seçim için ülkede güvenlik koşullarını düzeltmeyi amaçladığı belirtildi.

Hükümetin açıklamasından kısa bir süre sonra Irak Maliye Bakanı Adil Abdül Mehdi'nin Bağdat'taki evi yakınında bomba yüklü bir araçla girişilen saldırıda iki kişi öldü. Maliye Bakanı saldırıdan yara almadan kurtuldu. Hastane yetkilileri, ölenlerin bir polis memuru ve bakanın muhafızlarından biri olduğunu açıkladı.

Maliye Bakanı Abdül Mehdi Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi adlı Şii partisinin üyesi.

Dün Irak’ın batısındaki Hadisa ve Haklaniye kentlerinde düzenlenen bombalı saldırılarda, 21 Iraklı polis yaşamını yitirmişti.

Bu arada Amerikan askerlerinin çevresinde yığınak yaptığı Felluce kentine, dün gece hava ve topçu saldırısı düzenlendi. Ancak kara birlikleri ana operasyon için henüz kent dışında tutuluyor.

Bağdat’ın güneyinde silahla vurulmuş üç yerel yetkilinin cesedi bulundu. Bu kişilerin, cinayete kurban giden diğer bir yerel yetkilinin cenazesine katılmak üzere, Bağdat’a gittikleri öğrenildi.

XS
SM
MD
LG