Erişilebilirlik

Fransa Fildişi Kıyısı'na Ek Birlik Yolladı - 2004-11-07


Fildişi Sahili’nin en büyük kentlerinden Abidjan’a takviye birlik gönderen Fransa’nın Savunma Bakanı Michele Alliot-Marie, ülkede durumun gergin, ancak kontrol altında olduğunu söyledi.

Abidjan’da, hükümet birlikleriyle Fransız barışgücü askerleri arasında çatışma çıkmış, bunun hemen ardından yağma olayları başgöstermişti.

Fransa’nın, eski sömürgesi olan Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili’nin içişlerine müdahale ettiği gerekçesiyle dün yapılan gösteriler bugün de devam etti. Bazı göstericiler Abidjan’daki yabancılara saldırdı, dükkanları yağmaladı.

Hükümet sözcüsü, Fransa’yı Fildişi Sahili’ne saldırmakla suçlarken, Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier ise askerlerin istikrarı sağlamak üzere ülkeye gönderildiğini söyledi.

Dün hükümet birlikleri isyancıların kontrolündeki bölgede bulunan Fransız askeri üssünü bombalamıştı. Olayda 9 Fransız askeriyle bir Amerikalı sivil öldü. Hükümet yetkilileri, saldırının bir yanlışlık sonucu olduğunu söylerken, Fransız savaş uçakları, misilleme amacıyla Fildişi Sahili’ne ait bazi askeri uçakları imha etti.

Hükümet, Perşembe günü isyancıların kontrolündeki topraklara saldırı düzenleyerek, bir buçuk yıl önce varılan ateşkesi bozmuştu.

Ateşkesin ihlal edilmesini önlemek amacıyla Fildişi Sahili’nde 4 bin Fransız, 6 bin de Birleşmiş Milletler barış gücü askeri bulunuyor.

XS
SM
MD
LG