Erişilebilirlik

Makedonya'da Halk Oylaması Geçersiz - 2004-11-07


Makedonya’da, etnik Arnavutlar’ın haklarını genişleten yasanın reddi için muhalefetin girişimiyle yapılan referandumda gerekli çoğunluğun sağlanamadığı bildirildi. Halkın büyük bir bölümü referandumu boykot ediyordu.

Hükümet yetkilileri katılımın %30 civarında olduğunu duyurdu. Referandum sonucunun geçerli olabilmesi için katılımın en az %50 düzeyinde olması gerekiyor. Milliyetçi muhalefet ise hükümetin referanduma hile karıştırdığını iddia etti.

Milliyetçilerin girişimiyle gündeme gelen referandumda, etnik Arnavut azınlığa daha fazla özerklik tanıyan yasaya halkın onay verip vermeyeceği belirlenmeye çalışılıyordu. Milliyetçi muhalefet, yasanın ülkeyi etnik temelde böleceğini ve Arnavutlara çok fazla hak verileceğini savunuyor. Makedonya’nın Batı yanlısı hükümeti ile Avrupa Birliği yetkilileri halktan referandumu boykot etmelerini istemişti.

Yetkililer, referandumda red kararının çıkması durumunda ülkenin istikrarsızlığa sürükleneceğinden kaygı duyuyor. Bu tür bir sonucun Makedonya’nın Avrupa Birliği ve NATO’ya üye olma girişimini de engelleyeceğinden de endişe ediliyor.

XS
SM
MD
LG