Erişilebilirlik

Fildişi Sahili'nde 8 Fransız Askeri ve 1 ABD Vatandaşı Öldü - 2004-11-06


Afrika'nın batısındaki Fildişi Sahili'nde Fransız kuvvetleri, bir Fransız askeri üssüne saldıran, hükümete ait iki savaş uçağını düşürdü.

Daha önce Fildişi Sahili savaş uçaklarının, isyancıların kalesi olarak bilinen Bouake kentinde bir Fransız üssüne saldırması sonunda 8 Fransız barış gücü askeri ve 1 ABD vatandaşı öldü; 23 asker de yaralandı. Fildişi Sahili askeri yetkilileri Fransız üssüne hava saldırısının yanlışlıkla yapıldığını bildirdi.

Ancak Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, ateşkesi bozan Fildişi Sahili ordusuna ait uçakların yok edilmesi için emir verdiği belirtildi.

Fildişi Sahili hükümeti de Fransızların karşı saldırısına hazırlık olarak ülkenin ticari başkenti Abidjan’da güvenlik önlemleri aldı. Abidjan'da hükümet kuvvetlerinin Fransız askerlerine ateş açtığı yolunda haberler de alınıyor. Eski bir Fransız kolonisi olan Fildişi Sahili'nin idari başkenti Yamoussoukro'da da göstericilerin Fransızlara ait yerlere saldırdığı bildiriliyor.

Hükümetle ülkenin kuzeyini kontrolleri altında tutan isyancılar arasındaki ateşkes hattında Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri ve 10 bin Fransız askeri gözlemci olarak görev yapıyor.

Fildişi Sahili ordusu ateş kes anlaşmasına aykırı olarak, Perşembe günündenberi ülkenin isyancıların kontrolundaki kuzeyinde operasyonlar düzenliyor. Sekiz Fransız barış gücü askeri ve bir Amerikan vatandaşı bu saldırılar sırasında öldü. Birleşmiş Milletler son üç gündür hükümet kuvvetlerinin operasyonlarında 20'nin üzerinde sivilin öldüğünü bildirdi.

Bu arada New York'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fildişi Sahili'ndeki durumu görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

XS
SM
MD
LG