Erişilebilirlik

Kongre Türkiye Dostluk Grubunda Son Durum - 2004-11-04


2 Kasım seçiminde Amerikalı seçmen, başkanın yanısıra, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 100 üyeli Senato’nun üçte biri için de oy kullandı. Seçimde Cumhuriyetçiler Kongre'nin iki kanadında da üye sayılarını artırırken, üç yıl önce Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili üyeler tarafından oluşturulan Türkiye Dostluk Grubu, yeni yasama döneminde Temsilciler Meclisi'ndeki üyelerinden dördü eksilmiş olarak yola devam edecek.

62 milletvekilinden oluşan Türkiye Dostluk grubunun Cumhuriyetçi iki üyesi Nick Smith ve Amo Houghton, yeni dönemde milletvekilliği yapmak istemedikleri için zaten 2 Kasım seçimlerinde aday olmadılar.

Teksaslı iki Demokrat üye Ciro Rodriguez ile Chris Bell ise daha ön seçimlerde milletvekilliği yarışını kaybetmişlerdi. Grubun bir diğer üyesi, David Vitter ise 2 Kasım seçimlerinde milletvekilliği için değil, Senatörlük için yarıştı ve seçilmeyi başardı.

Grubun önde gelen aktif üyeleri ise Temsilciler Meclisi’ndeki yerlerini korudular. Florida milletvekilleri Robert Wexler ve Cliff Stearns’le California'dan Tom Lantos, Teksas’dan Kay Granger, Virginia üyesi James Moran, Colorado’lu Tom Toncredo ve Kentucky milletvekili Ed Whitfield yeni dönemde sandalyesini koruyan Türkiye Dostluk Grubu aktif üyeleri arasında yer alıyor.

Türkiye Dostluk grubu bugüne kadar Amerikan Kongresi’nde Türkiye lehine bazı önemli tasarılar sundu. Bunun son bir örneği, Kuzey Kıbrıs’ın tecridine son verilmesi yönünde Amerika ve Avrupa Birliği'nin girişimlerini destekleyen tasarıydı. Kıbrıs'ta çözüm yönünde Türk tarafının ve özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin çabalarını öven tasarı, Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Avrupa Alt Komitesi’nde oy çokluğu sağlanamadığı için kabul edilmemişti. Dostluk Grubu, Kongre’ye Türkiye lehine tasarılar sunmanın yanı sıra Ankara’yı hedef alan bazı girişimleri de önlemede bugüne kadar başarılı oldu.

Örneğin “Ermeni soykırımı" tasarısının, Amerika Temsilciler Meclisi'nin Uluslararası İlişkiler Komitesi'nden geçmemesinde de dostluk grubu etkisini gösterdi.

Dostluk grubunun Türkiye lehine Amerikan Kongresi’nin gündemine getirdiği bir diğer tasarı Avrupa Birliği’yle ilgiliydi. Floridalı Demokrat Robert Wexler’in Kongre'ye sunduğu karar tasarısı Avrupa Birliği’nden, Türkiye'ye Kopenhag'da istenilen müzakere tarihinin verilmesini talep ediyordu. Cumhuriyetçi Ed Whitfield’le birlikte Türkiye Dostluk Grubu’nun eş başkanı olan Demokrat Robert Wexler, Türkiye ile İsrail arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve stratejik işbirliğinin artırılmasını öven bir tasarıyı da gündeme getirmişti.

XS
SM
MD
LG