Erişilebilirlik

Florida'da Bush Kazandı; Gözler Ohio'da - 2004-11-03


2 Kasım Başkan seçiminde oy sandıklarının kapanmasından sonraki ilk saatlerde Başkan Bush ve Demokrat Partili rakibi Senatör John Kerry karşılıklı olarak büyük eyaletlerde seçimi kazanırken, Ohio eyaleti, sonucun çok yakın ve tartışmalı olacağı bir eyalet olarak ortaya çıkıyor.

27 ikinci seçmeni olan Florida eyaletini kazanmak seçimi kazanmak açısından iki aday için de büyük önem taşıyordu. Başkan Bush, kardeşi Jeb Bush'un eyalet valisi olduğu Florida'da seçimi rahat bir çoğunlukla kazandı.

2000 seçiminde Florida eyaletinde ortaya çıkan anlaşmazlık nedeniyle Başkan seçiminin sonucu seçimden 36 gün sonra resmen belli olmuştu. Eyaletin birçok yerinde oylar yeniden sayılmış ve Amerika Yüksek Mahkemesi'nin verdiği bir karar sayesinde eyalet çapında yeniden sayıma gidilmesi önlerek, Başkan Bush'un yaklaşık 600 oyla bu eyalette seçimi kazanması kesinleşmişti. Demokrat Parti adayı, o zamanki Başkan Yardımcısı Al Gore, ülke çapında kullanılan oyların çoğunu kazandığı halde, Florida'da uğradığı kayıp nedeniyle seçimi kazanmak için gereken 270 İkinci Seçmen oyuna ulaşamamıştı.

Dünkü seçimde ise Florida'da sonucun kesinleşmesinden sonra dikkatler, ülkenin orta kesimindeki kalabalık Ohio eyaletine çevrildi. Ohio, 20 olan İkinci Seçmen sayısıyla seçimi kazanmak için çok önemli olan eyaletler arasında yeralıyor. Gözlemciler, Ohio'da geçici seçmen kayıt kartlarıyla oy kullanmaya izin verildiği için, iki adayın aldığı oy sayılarının birbirine çok yakın olması halinde sayım konusunda anlaşmazlık çıkabileceğini belirtiyor. Böyle bir durumda ise Ohio eyaletinde sonucun belli olması en az birkaç gün gecikebilecek.

Washington saatiyle 01:30'da (TSİ 08:30) adayların oy oranları ve kazandıkları İkinci Seçmen sayıları şöyleydi:

George W. Bush: %51 ve 249
John Kerry: %48 ve 211

XS
SM
MD
LG