Erişilebilirlik

Genelkurmay'dan Yeni Kerkük Uyarısı - 2004-11-02


Genelkurmay Başkanlığı Iraklı Kürtlerin Kuzey Irak’taki petrol kaynaklarını kontrol altına almaları durumunda bölgede bir iç savaşın çıkabileceği uyarısında bulundu. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında, Kerkük konusunda Amerika ile anlaşmaya varıldığı yönündeki haberleri yalanladı. Başbuğ, “Amerika’yla ne bir anlaşma vardır, ne de bu konuda herhangi bir görüşme gerçekleşmiştir” dedi.

Orgeneral Başbuğ toplantıda yaptığı konuşmada, alınacak yanlış kararların Irak’ta bir çatışmaya, hatta bir iç savaşa neden olabileceğini söyledi. Orgeneral Başbuğ, bu tespitin Amerikalı yetkililer ve NATO kaynaklarınca da yapıldığını vurguladı. Başbuğ, “Irak’ta bir iç savaş çıkarsa, Türkiye’nin bu konudan etkilenemeyeceğini düşünmek herhalde çok saflık olur. Bu açıdan Kerkük çok önemli. Kerkük Irak’ın iç işi. Malesef olayın Irak’ın içişleri olarak kalması çok düşük ihtimal.” diye konuştu.

Orgeneral İlker Başbuğ, bazı gazetelerde çıkan, Kuzey Irak konusunda Amerika ile anlaşmaya varıldığı yönündeki haberleri de yalanladı. Genelkurmay İkinci Başkanı, “Kerkük ile ilgili Amerika’yla ne bir anlaşma vardır, ne de bu konuda herhangi bir görüşme gerçekleşmiştir” dedi. Başbuğ gazetelerde Kerkük’e ilişkin harekat planlarıyla ilgili haberlerin yer aldığını belirterek ‘şu aşamada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a müdahale planı’ bulunmadığını da vurguladı. Orgeneral İlker Başbuğ, “Kerkük’le ilgili oluşabilecek en kötü ihtimalleri koordineli olarak çalışarak diplomatik yollarla engellemek bizim görevimizdir. Bunu en iyi şekilde yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Ankara, Kerkük’ün demografik yapısının değiştirilmesi konusunda rahatsızlığını sıklıkla dile getiriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri de bugün düzenlenen basını bilgilendirme toplantısıyla bu rahatsızlığı bir kez daha dile getirmiş oldu. Orgeneral Başbuğ, “Irak’taki yerleşim sorununun yeni Irak Anayasası çerçevesinde çözülmesini istiyoruz” dedi.

Bilgilendirme toplantısında gündeme gelen tek konu Kerkük ve Kuzey Irak olmadı. Uzun süredir Türkiye’nin gündemini meşgul eden azınlıklar tartışması ve Ege’de hava ve deniz sahasının Türk uçak ve gemileri tarafından ihlal edildiği yönündeki iddialarda Orgeneral Başbuğ’un değindiği diğer konulardı.

Genelkurmay İkinci Başkanı, Yunanistan’ın Ege’de hava ve deniz sahasının Türk uçak ve gemileri tarafından ihlal edildiği yönündeki artan iddialarına da cevap verdi ve olağandışı bir faaliyet olmadığını söyledi.

Azınlık tartışmalarına da değinen Orgeneral Başbuğ, Türkiye’nin üniter bir devlet olduğunu vurguladı ve “Türkiye’de tek ülke, tek egemenlik, tek millet vardır. Lozan dışında yeni azınlıklar yaratmak Türkiye’nin üniter yapısına zarar verir” dedi.

XS
SM
MD
LG