Erişilebilirlik

Bush ve Kerry Arasında Terörle Mücadele Konusunda Söz Düellosu - 2004-10-31


Başkan George Bush, Usame Bin Ladin’in yeni yayınlanan video teybi konusunda, Adalet Bakanı, İç Güvenlik Bakanı, Merkezi İstihbarat Örgütü CİA ve Federal Soruşturma Dairesi FBI’ın başkanlarıyla görüştü. Görüşmelere Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice da katıldı.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McLellan, Başkan Bush’un tehdit içeren video kaydı konusunda devletin bütün birimlerine gereken önlemleri alma emri verdiğini açıkladı. McLellan, şu sırada ulusal terör alarmı düzeyini yükseltme planı bulunmadığını belirtti.

Bin Ladin’in video kaydının, Amerikan seçimlerinden birkaç gün önce yayınlanmış olması, Başkan adaylarının terörle mücadele konusunda sert konuşmalar yapmasına neden oldu.

Demokrat Parti Başkan adayı Senatör John Kerry, Usame Bin Ladin’in yakalanması konusunda Başkan Bush’u sürekli olarak eleştiriyor. Kerry, Afganistan’da Taliban rejiminin yıkılmasından sonra, Başkan Bush’un Bin Ladin’i yakalamak için, Amerikan askerleri yerine Afgan milisleri görevlendirmesinin büyük hata olduğunu söylüyor.

Bush ise, Amerikan askerlerinin Bin Ladin’in peşini bırakmadığını söylüyor, ve alınan istihbarata göre, Bin Ladin’in Amerikan askerleri yerine Afgan milislerin operasyon yaptığı Tora Bora bölgesinden daha önce ayrılmış olduğunu savunuyor.

Başkan Bush, Cumartesi günü Cumhuriyetçi seçmenlere hitaben yaptığı konuşmada, Kerry’i terörle mücadele konusunu anlayamamakla suçladı:

“Rakibim, iş olup bittikten sonra yorum yapıyor. Bu, özellikle Amerika'nın düşmanı tarafından yeni yayınlanan video kaydı ışığında son derece utanç verici. Afganistan’daki komutanımız, Tommy Franks, Senatör Kerry’nin bakış açısının, gerçekleri yansıtmadığını söyledi.”

Bin Ladin, video bandında Amerika'nın güvenliğinin ne Başkan Bush, ne Senatör Kerry ne de El Kaide’ye bağlı bulunduğunu ve bunun sadece Amerikan halkının elinde olduğunu söyledi. Bin Ladin, bu nedenle Amerikalı seçmenin, müslümanlara düşman olan kişilere oy vermemesi gerektiğini savundu.

Başkan Bush, son seçim konuşmalarında yeniden seçilmesi durumunda Amerikalıları terör saldırılarından koruyacağını vaat ediyor. Bush Cumartesi günü yaptığı konuşmalardan birinde şöyle dedi:

“Amerikalılar bir savaş döneminde ve benzeri görülmemiş tehditler altında seçim sandıklarına gidecekler. Binlerce insanımızı öldüren teröristler tehlike oluşturmaya devam ediyor, ve bize yeniden saldırmakta kararlılar. Bu seçimlerin sonuçları terörle mücadelenin seyrini belirleyecektir. Devlet Başkanının ilk görevi, halkı korumaktır."

Cumartesi günü, Başkan Bush Michigan, Wisconsin ve Florida eyaletlerinde kampanyasını yürüttü. Senatör Kerry ise, Wisconsin, İowa ve Ohio eyaletlerinde seçmenlerle buluştu.

XS
SM
MD
LG