Erişilebilirlik

Allavi: 'Felluce'de Süre Doluyor' - 2004-10-31


Irak Geçici Başbakanı İyad Allavi hükümetinin, Felluce'yi ellerinde tutan militanlara karşı sabrının tükenmekte olduğunu ve kent çevresinde Amerikan kuvvetleri öcülüğünde devam eden kuşatmanın barışçı bir şekilde sona ermesi için sürenin iyice daraldığını söyledi.

Bu arada ülkenin orta kesimindeki Ramadi kentinde Amerikan askerleriyle direnişçiler arasındaki çatışmada en az altı kişinin öldüğü, sekiz kişinin yaralandığı bildirildi.

Amerikan birlikleri Ramadi’de direnişçilerle çatışırken, Irak Başbakanı İyad Allavi, yaptığı açıklamada, Ramadi ve Felluce’de direnişi sona erdirmek için başlatılan barış görüşmelerinin son aşamasına gelindiğini söyledi. “Sabrımız tükeniyor” diyen Başbakan Allawi, barışı sağlamak için bölgedeki aşiret liderleriyle görüştüğünü, ancak hiçbir ilerleme sağlanamadığını belirtti.

Allavi, barışçı bir çözüm bulunmaması halinde, askeri yöntemlere başvurmaktan başka çaresi olmadığını da kaydetti. Iraklı lider bununla birlikte geniş çaplı bir operasyon için tarih vermedi.

Amerikan askerleriyle Irak güçleri binlerce direnişçinin saklandığı sanılan Felluce’ye geniş çaplı bir operasyon düzenlemek için gerekli hazırlıkları sürdürüyor. Haftalardır, Amerikan uçakları, Felluce ve civarında, direnişçilere ait olduğu sanılan noktalara bombalı saldırı düzenliyor.

Bağdat’ta konuşan Başbakan İyad Allavi, son bir iki hafta içinde 167 yabancı uyruklu direnişçinin yakalandığını söyledi; bunlardan bazılarının Suriye, Suudi Arabistan, Sudan, Mısır ve Ürdün vatandaşı olduğunu kaydetti. Başbakan, devrik rejimin liderlerinden İzzet El Duri’ye bağlı 3 bin kadar silahlı kişinin de gözaltına alındığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG