Erişilebilirlik

Bin Ladin'den Yeni Tehdit - 2004-10-29


El Kaide örgütünün lideri Usame Bin Ladin, Amerika'nın, politikalarını değiştirmediği takdirde yeni saldırılara hedef olacağını söyledi.

Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonunda yayınlanan video kasedinde terör örgütünün lideri, son zamanda yaşanan olaylardan ve Amerika'da yakında yapılacak seçimden sözediyor.

11 Eylül 2001'de Amerika'da girişilen terörist saldırılardan sorumlu olduğunu tekrarlayan Üsame Bin Ladin, bir kürsünün gerisinde ayakta, sakin ve güçlü bir sesle konuşurken görülüyor. Bin Ladin, Bush yönetiminin, 11 Eylül 2001 saldırıları öncesinde yeterince uyanık davranmadığını ve bu saldırıların ardındaki nedenlerin bugün de geçerli olduğunu söylüyor.

Bin Ladin, konuşmasının bir yerinde Amerikan halkına hitaben, halkın güvenliğini, Başkan Bush'un da seçimdeki rakibi John Kerry'nin de sağlayamayacağından sözediyor, "güvenliğiniz, Amerikan hükümetinin izleyeceği politikalara bağlı olacaktır" diye konuşuyor.

El Kaide lideri, örgütünün, 2001 yılında New York'taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerini tahribetmeye karar verdiğini ve bu kararda rol oynayan bazı nedenleri sıralıyor. Bin Laden bunlardan birinin de Amerika'nın Orta Doğu konusunda izlediği İsrail yanlısı politikalar olduğunu anlatıyor. El Kaide lideri, İsrail'in 1982 yılında Beyrut'ta giriştiği bombardımanların kendisine, New York'taki gökdelenleri hedef seçme konusunda fikir verdiğini söylüyor.

Üsame Bin Ladin, konuşmasını, "eğer bir ülke bize saldırmazsa biz de ona saldırmayız" diyerek tamamlıyor.

Bu son kasetle Üsame Bin Ladin bir yılı aşkın bir süredir ilk kez televizyonlarda görünmüş oldu. El Cezire televizyonu bu son kaseti ne şekilde ele geçirdiği konusunda bilgi vermedi. Aynı televizyon daha önce de El Kaide liderine ait ses ve görüntü kayıtlarını yayınlamıştı.

Başkan Bush, Ohio eyaletindeki bir kampanya konuşması sırasında Amerika'nın terörist saldırı tehditleriyle korkutulamayacağını söyledi. Bush "Bu teröristlerle savaş halindeyiz ve bu savaşı kazanacağımıza güveniyorum" diye konuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Amerikalı yetkililerin, videonun gerçekten Üsame Bin Ladin'e ait olduğuna ve yakın bir zamanda kaydedildiğine inandıklarını söyledi. Sözcü, videonun, üzerinde harekete geçmek gerekip gerekmediği konusunda da yetkililerce incelendiğini ancak şu anda Amerika'da terör tehditlerine karşı uyarı düzeyini yükseltmenin sözkonusu olmadığını bildirdi.

Demokrat Başkan adayı John Kerry ise Florida eyaletinde bir televizyon programı sırasında Amerikan halkının terörizme karşı birlik içinde olduğunu söyledi. Kerry, "Bu konuda Demokrat, Cumhuriyetçi ayrımı olmadan hepimiz birlik halindeyiz. 2001 saldırılarını yapanları yakalama veya öldürme konusunda kararlıyız. Bunu yapanın Üsame Bin Ladin olduğunu biliyorduk" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG