Erişilebilirlik

Hindistan Pakistan'ın Keşmir Önerisine İhtiyatlı - 2004-10-28


Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in Keşmir sorununun çözmek amacıyla başlattığı diplomatik girişim, Hindistan tarafından ihtiyatla karşılandı.

Müşerref, Keşmir sorununun yeni yollarla çözülmesi konusunda ikili görüşme çağrıda bulunmuştu.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Keşmir’le ilgili yeni çözüm önerilerini dün İslamabad’da yaptığı bir konuşmada dile getirdi.

Müşerref, çözüm seçeneklerini, Keşmir’e tamamen bağımsızlık verilmesi; Pakistan ve Hindistan’ın ortak yönetiminde siyasi bir statüye kavuşturulması ya da Birleşmiş Milletler’e devredilmesi olarak sıraladı.

Pervez Müşerref ayrıca, Keşmir’de her iki tarafın askeri varlığına son vermesi olasılığı üzerine de danışmalarda bulunulmasını önerdi. Konuşmasına yarı İngilizce yarı Urdu dilinde devam eden Pakistanlı lider, "Artık esneklik gösterme zamanı gelmiştir" diye konuştu.

Müşerref, "Öyle bir noktaya gelmiş bulunuyoruz ki, seçenekleri gözden geçirmek zorundayız. Azimli bir şekilde hareket ederek çözüme doğru yol almalıyız." dedi.

Ancak Müşerref, Hindistan’ın özellikle üstünde durduğu Keşmir’i ikiye bölen Kontrol Hattı’nın kalıcı bir sınıra dönüştürülmesi seçeneğinden değinmiyor bile. Keşmir’de ise, Hindistan kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan ayrılıkçı gruplar, İslamabad’ın bugüne kadarki geleneksel çizgiyi bozan önerilerini memnuniyetle karşıladı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Navtej Sarna, İslamabad’ın bu düşüncelerini diplomatik görüşmeler yoluyla dile getirmesi gerektiğini savundu. Sarna şöyle konuştu:

"Biz Jammu ve Keşmir konusunun, medya aracılığıyla üzerinde tartışılacak konular olmadığı görüşündeyiz. Bu karşılıklı görüşmelerde ele alınan konulardan biri. Dolayısıyla, eğer bir tavsiye, ya da öneri varsa bu görüşmelerde masaya getirilmesini bekleriz."

İki ülke arasında, Keşmir üzerine pazarlıkların da dahil olduğu barış görüşmeleri devam ediyor.

Hintli yetkililer, bir yandan, İslamabad’ın yeni çözüm yolları aramasından memnunluk duyduklarını söylerken, diğer yandan da, Keşmir’in bugünkü siyasi yapısında bir değişikliğe izin vermeyeceklerini belirtiyorlar.

Keşmir, yıllardır iki komşu ülke arasındaki en büyük sorunlardan biri.

Geçmişte Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan üç savaştan ikisi Keşmir nedeniyle çıkmıştı. Hindistan’da Müslüman nüfusun yoğun olduğu tek eyalet olan Keşmir, aynı zamanda ayrılıkçı güçlerle hükümet arasındaki şiddet olaylarına da sahne oluyor.

XS
SM
MD
LG