Erişilebilirlik

Pakistan'da Namus Cinayetlerine Ceza Artırılıyor - 2004-10-26


Pakistan’da namus cinayetlerinde cezaların artırılmasını öngören yasa tasarısı Parlamentonun alt kanadında onaylandı.

Tasarıya göre, namus cinayetleri faillerine verilen asgari hapis cezası 7 yıldan 10 yıla çıkarılacak.

Tasarının yasalaşması için Parlamentonun üst kanadında onaylanması ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından imzalanması gerekiyor.

Müşerref, Pakistan’da “karo-karı” adıyla bilinen namus cinayetlerine son verme sözü vermişti ancak kadınlar Devlet başkanının sözünü tutmadığı görüşündeler.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, aralarında Türkiye ve Pakistan'ın da bulunduğu en az 14 ülkede resmi olarak her yıl 5 bin kadın namus cinayeti mağduru.

Örgüt yetkililerine göre resmi makamlara bildirilmeyen vakalarını sayısı ise muhtemelen daha fazla. Töre ya da namus cinayetlerine olağanüstü bir çoğunlukla Müslüman ülkelerde ya da Avrupa ve diğer ülkelerde yaşayan Müslümanlar göçmenler arasında rastlanıyor. Çeşitli ülkelerde yapılan araştırmalara göre cinayetlerin çoğundan öldürülen kadının babası, erkek kardeşi veya eşi sorumlu.

Bu insanlık dışı geleneğe uzun bir süredir son vermeye çalışan ülkelerden biri de Pakistan. Çeşitli kadın dernek ve kuruluşlarının girişimiyle Parlamentoya sunulan yeni bir yasa tasarını namus cinayeti işleyenlere verilen cezaların artırılmasını öngörüyor. Tasarıya göre, şu anda 7 yıl olan asgari hapis cezası 10 yıla çıkarılacak.

Ancak kadın dernekleri tasarıdan memnun değil. Bu alandaki çalışmalarıyla tanınan ve Pakistan İnsan Hakları Komisyonu üyesi olan Esma Cihangir, Parlamentonun alt kanadında onaylanan tasarının mevcut şekliyle namus cinayetlerini önleyemeyeceğini savundu:

İlk yasa tasarısının kuşa çevrildiğini söyleyen Esma Cihangir, “yasa hiçbir işe yaramayacak. Caniler yine serbest kalacak..” diyor.

Esma Cihangir, sadece töre ve namus cinayeti failleri değil mağduru kadın olan diğer cinayetlerin de üzerine gidilmediğini ileri sürüyor Pakistan’da kadın öldürmenin neredeyse suç sayılmadığını vurguluyor.

Kadın hakları savunucusuna göre, ülkenin özellikle kırsal kesimlerinde kadınlara köy meclisleri tarafından yasalarda bulunmayan, kırbaç ve toplu tecavüz gibi cezalar da veriliyor.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref birçok kez namus cinayetlerini kınamış ve önüne geçme sözü vermişti. Esma Cihangir Müşerref’in, verdiği söze rağmen hiçbir şey yapmadığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG