Erişilebilirlik

Clinton ve Schwarzenegger da Seçim Meydanlarına Çıkıyor - 2004-10-25


Amerikan başkanlık seçimlerine bir hafta kala tüm kamuoyu yoklamaları iki adayı başa baş gösteriyor. Çok çekişmeli geçmekte olan bu seçim için adaylar, kazanma şansları eşit gibi gözüken eyaletleri ziyaret ederek seçmenleri kendilerine çekmeye çalışıyor.

Demokrat aday John Kerry Florida’da, Başkan Bush’da New Mexico eyaletlerinde konuşmalar yaptı.

Her iki aday ünlü partilileri de kampanya konuşmalarında yanlarına alıyor.

Halk arasında büyük etkiye sahip eski Başkan Bill Clinton, geçirdiği kalp ameliyatına rağmen, bu hafta Pennsylvania ve Florida’da Kerry lehine konuşacak. Buna karşılık California valisi seçilen eski film yıldızı Arnold Schwarzenegger de Bush hesabına konuşacak.

En son düzenlenen iki kamuoyu yoklaması, iki adayı hala başa baş gösteriyor.

Newsweek Dergisi ile Araştırma kuruluşu Zogby’nin kamuoyu yoklamaları Bush’un Senatör Kerry’den yüzde 48’e karşı 46 önde olduğunu belirledi.

Ancak bu iki puanlık fark, araştırmaların yanılgı payı hesaba katıldığında, önemli sayılmıyor. Seçimde oy kullanacağını ifade edenler arasında ülke çapında düzenlenen yoklamalar da, benzer sonuçlar vererek, Bush’u çok az farkla ilerde gösteriyor. Araştırmacılar bu küçük farkı önemli saymıyor.

Her iki adayın kampanya yöneticileri yoklamalardan, umutlu olmak için bir sonuç çıkarıyor. Örneğin Cumhuriyetçi partili kampanya yöneticilerinden Ken Mehlman Bush’un son haftalarda düzenlenen yoklamaların hemen hemen tümünde önde olmasını, sevinilecek bir durum olarak görüyor. Mehlman dün bir televizyon programında şöyle konuştu:

“İki aday arasındaki üç televizyon tartışmasından sonra 43 yoklama düzenlendi. Bunlardan 34’ünde Bush önde idi. Yedi yoklama başa baş çıktı ve Kerry, sadece birinde önde gözüktü. Biz durumumuzdan memnunuz. Ve bu seçimin çok çekişmeli olacağını başta söylemiştik.”

Amerikan seçim sisteminden ötürü, en çok oyu alan başkan seçilmiyor. Örneğin bir önceki seçimde ülke çapında Bush’dan yarım milyon fazla oy aldığı halde Demokrat Başkan Adayı Al Gore seçimi kaybetmişti. Bu fark, her eyalette en çok oyu alan adayın o eyaleti kazanıyor olmasından ve eyaletlerin seçmen sayısının birbirinden farklı olmasından kaynaklanıyor.

Bir önceki seçimde Florida gibi, nüfusu fazla olan, seçmenlerin yüzde 10’unun yaşadığı bir eyaleti kazanmamış olsaydı, George W. Bush başkan olamayacaktı.

Bu seçimde Bush seçmen sayısı az olan, Utah ve Wyoming gibi eyaletlerde rakibine kıyasla yüzde 30 önde gidiyor. Fakat Ohio ve Pennsylvania gibi seçmen sayısı yüksek olan eyaletlerde yarış başa baş gidiyor.

Bir başka televizyon programında konuşan Demokrat Parti Başkanı Terry McAuliffe seçimin sonucunu tayin edecek olan nüfusu kalabalık eyaletlerde John Kerry’nin önde olduğunu savundu:

“Mücadelenin çok yoğun geçtiği kalabalık eyaletlerde Kerry önde gidiyor. Yoklamalar Ohio’da ve Florida da önde gösteriyor. Eğer bu iki eyaleti kazanırsak, seçimi biz almış olacağız.”

Uzmanlar bu kadar yakın geçmesi beklenen bir seçimde, sandık başına gidip oyunu kullanan seçmen sayısının çok büyük önem taşıdığını belirtiyor ve kayıtlı seçmenini sandık başına götürmeyi başaran tarafın seçimi de kazanacağını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG