Erişilebilirlik

İstanbul'daki Konferansta Sıcak Mesajlar - 2004-10-21


Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu’nun İstanbul’da düzenlediği "Avrupa Birliği'ndeki Türkiye: Ortak Bir Gelecek" konulu konferans bugün sona eriyor. Üç gün süren konferansta Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği ile ilgili olumlu mesajlar verildi. Konferansta konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, “Türkiye’ye Avrupa Birliği’nde tam üyelik dışında ayrıcalıklı ortaklık verilmesinin söz konusu olamayacağını” söyledi. Avrupa Komisyonu’nin Genişlemeden Sorumlu yeni üyesi Olli Rehn ise, “tek net hedefin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi olduğunu” belirtti.

Konferansın dünkü oturumunda, Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliği ile ilgili önemli mesajlar verildi. Oturuma Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Yeşiller Grubu Eş Başkanı Daniel Cohn Bendit ve Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyeliği görevini 1 Kasım tarihinde Gunther Verheugen’dan devralacak olan Olli Rehn katıldı.

Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliğine Avrupa da ‘Hayır’ diyenlerin bulunduğunu belirten Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer Türkiye’yi Avrupa’da istemeyenlerin bir süre sonra aynı İspanya’yı istemeyenler gibi kendilerine güleceklerini söyledi. Fischer, “Türkiye’ye bugün hayır diyenlerin, bunun sonuçlarını iyi anlaması ve sonuçlarına katlanmayı kabul etmesi lazım” diye konuştu.

Fischer Türkiye’nin Avrupa Birliği'nin güvenliğine katkısına da dikkat çekti. 11 Eylül saldırılarının ardından Türkiye’nin Avrupa güvenliği açısından öneminin arttığını belirten Alman bakan, Avrupa Birliği’nin güvenliği sağlamak için Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyledi. İlerleme Raporu’nun şartlarının sert olduğunu düşünenlerin yanıldığını da belirten Joschka Fischer, Avrupa Birliği ülkelerinin tümünü müzakere tarihi için “evet” demeye çağırdı.

Müzakerelerin başlamasının Türkiye’yi istikrara götüreceğini anlatan Alman Bakan, müzakere tarihi verilmesi sonrası sosyal ve ekonomik dış yatırımların artmasının beklendiğini hatırlattı. Fischer, ayrıca Türkiye’nin de Avrupa’nın da kaynaşmak için zamana ihtiyacı olduğunu belirtti.

Konferansta söz alan Avrupa Komisyonu’nin Genişlemeden Sorumlu yeni üyesi Olli Rehn ise tek net hedefin Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmesi olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de 17 Aralık tarihinde Türkiye’nin rotasının net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Parlementosunda Türkiye’nin birliğe üyeliğine en çok destek veren grup olarak bilinen Yeşiller Grubu böylece, 17 Aralık öncesi İstanbul’da düzenledikleri bu konferansla Türkiye’ye desteklerini tekrarlamış oldu.

XS
SM
MD
LG