Erişilebilirlik

'Kürt Devleti Türk Dostlarımızı Rahatsız Eder' - 2004-10-19


Cumhuriyetçi Başkan George Bush ve Demokrat rakibi Senatör John Kerry’nin, Irak’ın geleceği konusunda benzer görüşleri var. İki aday da Irak’ta seçimlerin yapılması için istikrarlı bir ortamın oluşturulması için çalışacağını söylüyor. Senato Dış ilişkiler Komisyonunun kıdemli üyesi olan Demokrat Senatör Joe Biden, John Kerry’nin, Irak konusunda uluslararası desteği arttırmak için Başkan Bush’a oranla daha çok çalışacağını savunuyor. Başkanlık yarışında Senatör John Kerry’e danışmanlık yapan Senatör Joseph Biden, New York’taki Dış İlişkiler Konseyinde yaptığı konuşmada, Demokrat başkan adayının Irak’ın yeniden yapılandırılması için çok çalışacağını belirtti. Biden şöyle konuştu:

“24 yıldır Senatoda yanında çalıştığım ve 32 yıldır da kişisel olarak tanıdığım John Kerry’nin, daha kararlı bir politika izleyeceğinden eminim. Ama açık konuşayım; bu iş kolay olmayacak. Dikkat ederseniz, Kerry, son konuşmasında Irak’ta işlerin gittikçe zorlaştığını defalarca tekrarladı.”

Senatör Kerry, Irak başbakanı İyad Allavi’yi artan şiddet eylemlerine rağmen olaylara fazlasıyla iyimser bakmakla suçlamıştı. Kerry’nin açıklaması, Cumhuriyetçiler tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Hatta bazı Cumhuriyetçiler, Kerry’nin, Başkan seçildiği takdirde Irak geçici hükümetine vereceği destekten şüphe duyuyor.

Demokratların kazanması durumunda Dışişleri Bakanı adayı olarak görülen Senatör Joe Biden, Başbakan Allavi’yle görüştüğü zaman kendisine, bir Demokrat Parti yönetimi işbaşına gelirse, Amerika’dan daha kuvvetli destek bulacağını söylediğini belirtti. Biden şöyle dedi:

“Başbakan Allavi’ye Bush yönetimiyle Kerry yönetiminin politikası arasında bir fark olamayacağını, Demokrat bir yönetimden daha çok destek bulacaklarını belirttim. Yani, demek istediğim, iktidarda biz olsaydık, şu ana kadar Irak için ayrılan o 18 Milyar doları kullanmış, Irak’ın yeniden yapılanmasına başlamış olurduk. Biz, Cumhuriyetçiler gibi, paranın dağıtımı konusunda beceriksiz olmazdık.”

Biden, bir Demokrat Parti yönetimi altında, Irak için ek yardımın uluslararası toplum tarafından sağlanacağını söyledi. Senatör, Amerika'nın Avrupalı müttefiklerinin Irak’ta yeniden yapılanma konusunda yardım etmezlerse - hem ekonomik açıdan, hem de coğrafi olarak - daha çok zarar edeceklerinin farkında olduklarını belirtti.

Senatör Joe Biden konuşmasında, Demokrat aday Kerry’nin Irak’ta Kürtler, Şiiler ve Sünnilerden oluşan gevşek bir konfederasyon kurulmasını desteklediğini öne sürenlere de yanıt verdi. Biden, Kerry’nin böyle bir planı desteklediğine inanmadığını söyledi ve şöyle konuştu:

“Bir Kürt devletinin kurulması, dostumuz Türkler açısından son derece istikrarsız bir ortam oluşturur. Bu İranlılar için de geçerli. Böyle bir durumda, Türklerle Kürtler arasında savaş patlak verebilir. Bu durumun etkilerinden biri de Almanya’ya ve Avrupa’ya göç akını olabilir...”

Demokratlar iktidara geldiği takdirde dışişleri bakanı adayı olarak adı geçen diğer kişilerden, Richard Holbrooke, son zamanda New York Times gazetesinde çıkan bir yazısında, Irak’ta Kürt ve Şii Devletleri kurulması yolundaki görüşlerin Kerry tarafından “çok önemli” diye nitelendiğini savunmuştu.

Başkan Bush ise istikralı ve birleşik bir Irak’tan yana olduğunu söylüyor. Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Başkan Bush, “güvenli, demokratik, bağımsız ve federal” bir Irak’ın kurulması için uluslararası toplumdan destek talep etmişti.

XS
SM
MD
LG