Erişilebilirlik

Baku-Ceyhan Boru Hattı'nda Yeni Aşama - 2004-10-17


Baku-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının, Azerbaycan ve Gürcistan topraklarında inşa edilen bölümleri iki ülke arasındaki sınırda dün törenle birbirine bağlandı.

Törene Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de katıldı. Toplam 3.6 milyar Dolar’a malolması beklenen boru hattı, tam kapasiteye ulaştığı zaman, Hazar Denizi’ndeki Güneşli petrol kuyularından günde bir milyon varil petrolü Ceyhan limanına taşıyacak. Boru hattının yapımının, Gürcistan’daki bazı gecikmelere rağmen 2005 yılı Mart ayında tamamlanması, petrolü Ceyhan limanında tankerlere yükleme işleminin ise yılın ikinci yarısında başlaması bekleniyor. Gürcistan’daki gecikmeler, boru hattının doğal çevre üzerinde olumsuz etkilere yolaçacağı yönündeki kaygılardan kaynaklanıyor.

Amerika tarafından desteklenen Baku-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Hazar Denizi petrollerinin, Rusya’ya bağımlı olmadan uluslararası pazarlara naklini sağlamak amacıyla inşa ediliyor.

Boru hattından 2005 yılında günde 200 bin, 2006’da günde 600 bin varil petrol taşınması, 2008 yılından başlayarak bu miktarın günde 1 milyon varillik tam kapasiteye ulaşması bekleniyor. Toplam uzunluğu 1730 kilometre olan boru hattının 1070 kilometrelik bölümü Türkiye sınırları içinde yeralıyor.

Boru hattı, Güneşli petrol kuyularını işleten İngiliz British Petroleum (BP) şirketinin yanısıra, Norveç’in Statoil şirketi, Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, Amerikan Unocal ve Japonya’nın Itochu şirketleri tarafından inşa ediliyor. Boru hattı şirketinde Türkiye’den Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın da hissesi bulunuyor.

Azerbaycan’ın Çırak-Güneşli petrol alanlarında çıkarılabilir petrol rezervlerinin 5 milyar 400 milyon varil olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, bu alanların 2024 yılına kadar verimli bir şekilde işletilebileceğini belirtiyor.

Azeri-Gürcü sınırında düzenlenen törende konuşan SOCAR şirketi başkanı Natık Aliyev, Hazar Denizi’nde toplam 20 milyar varillik petrol ve yaklaşık 200 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulunduğunu söyledi. Aliyev bölgenin, dünyanın 10’uncu en zengin enerji rezervlerine sahip olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG