Erişilebilirlik

15 Ekim 2004  - 2004-10-15


Washington Times’da, Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerine başlaması yönündeki kararın, Kıbrıslı Rumlar tarafından nasıl değerlendirildiğiyle ilgili bir yazı göze çarpıyor. Andrew Borowiec imzalı Lefkoşe mahreçli haberde, Rumların kararın adanın birleşmesine yönelik uluslararası çabaların azalmasına yol açmasından endişe ettikleri belirtiliyor. Haberde, Avrupa Komisyonu’nun raporunda Kıbrıs’taki Türk askerlerine değinilmemesinin Rumları şoke ettiği de yazılı.

"Türk ordusu tarafından yasa dışı biçimde işgal edilmiş bir ülke olarak Kıbrıslı Rumlar yıllarca uluslararası toplumdan destek gördü. Ama şimdi, artık, kimse, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamayı amaçlayan Rum darbesine karşı 1974 yılında gerçekleştirdiği işgalden dolayı Türkiye’yi cezalandırmak istemiyor. Rum kesiminin eski lideri Yorgo Vasilyu, Avrupa birliği liderlerinin Türkiye’nin Kıbrıs’taki günahlarını bağışladığını söylüyor."

Washington Post ise, Irak’taki Ebu Gureyb cezaevinde yaşanan işkence olaylarını tekrar gündeme getiriyor. Başkanlık seçim kampanyasında hemen hemen her konunun tartışıldığını belirten gazete, Irak ve Afganistan’daki tutuklulara işkence yapıldığı iddiasının gündeme gelmediğini hatırlatıyor ve bu iddianın Amerika’nın İslam dünyasındaki aşırı akımlarla mücadelesine zarar verdiğini vurguluyor.

"Tartışılması gereken önemli bir nokta daha var: Amerika, yabancı tutuklularla ilgili olarak yeniden Cenevre sözleşmelerine ve diğer uluslararası kurallara bağlı bir ülke mi olacak; yoksa, teröre karşı savaş, bazı durumlarda uluslararası hukukun çiğnenmesini meşrulaştıracak mı? Başkan Bush, mevcut politikasını sürdürme eğiliminde. Senatör John Kerry ise, işkence ve kötü muamele olaylarını eleştirmekle birlikte bu politikalarda bir değişikliğe gidip gitmeyeceği konusuna açıklık getirmedi."

New York Times ise seçim tartışmalarında önemli bir yer tutan bir başka konuya, kök hücre araştırmaları ve insan kopyalanmasına değiniyor. Harvard Üniversitesindeki uzmanların tedavide kullanılmak amacıyla kök hücre elde etmek için insan embriyosu kopyalanması izni almaya çalıştığını aktaran gazete, Başkan Bush’un şiddetle karşı çıktığı bu araştırmaların, bazı hastalıkların tedavisi için hayati bir önem taşıdığı görüşüne yer veriyor.

"İki başkan adayından, denetimle kopyalamayı destekleyen Senatör John Kerry, tıbbi açıdan daha ileri bir noktada. Buna karşılık Başkan Bush, araştırma veya tedavi amaçlı insan embriyosu kopyalanmasının tamamen yasaklanması çağrısında bulundu. Bush’un bu yaklaşımı, büyük umutlar vaat eden yeni yöntem için ciddi bir engel oluşturacak nitelikte."

Christian Science Monitor, Suudi Arabistan’daki reform çalışmalarını incelediği makalesinde, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmemesini eleştiriyor. Suudi yetkililerin reformlar konusunda sadece konuştuklarını ama ciddi bir adım atmadıklarını savunan gazete, bunun yöneticilerin korkusundan kaynaklandığını belirtiyor.

"Bugün bir Suudi kadını kocasından veya bir erkek akrabasından izin almadan çalışamaz, okuyamaz ve seyahat edemez. Araba kullanamaz, erkeklerle birlikte çalışamaz. Toplum içinde ise kara çarşafla örtünmek zorundadır. Yapılması istenilen reformların uygulanması halinde kraliyet yönetiminin çökebileceği, kadınlar söz konusu olduğunda ise, Suudi toplumu ve kültürünün alt üst edebileceği biliniyor. Reformlar konusunda neden tereddüt edilmesini anlamak zor değil."

XS
SM
MD
LG