Erişilebilirlik

Bush ve Kerry Kararsız Seçmene Seslendi - 2004-10-14


Başkanlık seçimlerine üç hafta kala iki başkan adayı son televizyon tartışmasını yaparken, hala kararsız olan seçmenlerin desteğini kazanmaya çalıştı. Kamuoyu yoklamalarının büyük çoğunluğu iki adayın başa baş olduğuna işaret ediyor.

Tartışmayı yöneten CBS televizyonu haber yetkililerinden Bob Schieffer iki başkan adayına, Amerika’yı dünyanın bugünkü ortamında nasıl daha güvenlikli bir ülke haline getireceklerini sordu.

Demokrat aday Senatör John Kerry, istihbaratı ve uluslararası ittifakları kuvvetlendirerek ülkenin güvenliğini daha iyi sağlayacağını söyledi. Bush ise bu soruya, Amerika’nın öncülüğünde terörizme açılan savaşa devam ederek ve özgürlükleri dünyaya yayarak sağlayacağını belirterek, yanıt verdi.

Arizona eyaleti’nin Tempe kentinde düzenlenen son televizyon tartışması ilk ikisinden farklı olarak dış politika ve güvenlik yerine, işsizlik, sağlık harcamaları, vergiler ve eğitim gibi iç konulara ayrıldı. Adaylar, Amerika'da yasa dışı göçmen sayısının artması, yaş ortalamasının yükselmesiyle sosyal güvenlik için ayrılan kaynakların daralması, eşcinsellik, kürtaj ve asgari ücret konusunda da soruları yanıtladılar.

Ekonomik güvenlik konusunda Demokrat aday Başkan Bush’u iktidara gelirken devraldığı bütçe fazlasını, dört yıl içinde dev bir açık haline getirmekle suçladı. Kerry ayrıca iktidarı döneminde yeni istihdam sayısı azalan tek Amerika başkanının Bush olduğunu belirtti. Kerry, yılda 200 bin Dolardan az geliri olan Amerikalıların vergisini artırmayacağı taahhüdünde bulundu.

Bush ise Kerry’nin Amerikan senatosunda bulunduğu 20 yıl boyunca vergilerin artırılması yönünde oy kullandığını söyledi. Başkan ayrıca ekonomik programının Amerikalıların iş bulmasını kolaylaştırmak üzere eğitim ve becerilerinin yükseltilmesini de kapsadığını bildirdi. Bush ayrıca rakibinin önerdiği reformların orta sınıfın vergisini yükseltmeden yapılamayacağını da öne sürdü.

Dini inançlarının siyasi hayatlarında nasıl rol oynadığı şeklindeki soruya iki politikacı da inanç sahibi olduğunu ancak kendi inancını başkalarına kabul ettirmeye çalışmadığını söyleyerek cevap verdi. Tartışmanın son sorularından biri, adayların eşleriyle ilgiliydi. Her iki aday da eşlerinden ve kız çocuklarından övgüyle sözetti. Gerek Başkan Bush gerekse Demokrat aday Kerry, ikişer kız çocuk sahibi. Senatör Kerry'nin esprili bir şekilde, ikinci eşi Teresa Heinz Kerry'nin servetinden sözetmesi tartışmayı salonda izleyenler arasında gülüşmeye yolaçtı.

Tartışmanın sonunda iki aday da seçmenleri 2 Kasım'da kendisine oy vermeye çağırdı.

XS
SM
MD
LG