Erişilebilirlik

Barzani'nin Ankara Ziyareti Sona Erdi - 2004-10-12


Irak Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesud Barzani, dün başladığı Ankara temaslarını bugün de sürdürdü. Barzani dün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştü.

Görüşmelerde Ankara’ya en son Ocak 2003 tarihinde gelen Barzani’ye, “Kuzey Irak’ta etnik çatışma yok, bu durum korunsun, anayasal düzlemde çözülsün, emrivakiyle bir yere varılmaz” mesajı verildi.

Ankara’ya geldiğinde Esenboğa havaalanında, “Kerkük Kürdistan’ın kalbidir” açıklaması yapan Barzani, Gül ve Erdoğan’la görüşmesinde, bu konudaki açıklamalarının yanlış anlaşıldığını savundu. Barzani görüşmelerine ilişkin bir basın açıklaması ise yapmadı.

Ancak diplomatik kaynaklar, Ankara’nın görüşmelerde Kerkük konusundaki hassasiyetini bir kez daha dile getirdiğini kaydettiler. Barzani’ye ayrıca “Kerkük bölgenin fitilidir, bölgede yaşanacak etnik çatışmalar ülkedeki güvenlik ve istikrarı sarsar” uyarısında da bulunuldu.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, terör örgütü PKK-KONGRA-GEL’in bölgedeki varlığına ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığı görüşmelerde Barzani, “Türkiye’ye tehdit oluşturan hiçbir terörist grubun Irak’ta barınmasına asla müsaade etmeyeceklerini” vurguladı.

İran, Almanya ve Avusturya'daki temaslarının ardından Türkiye’ye gelen Barzani, gezisine Ürdün ve Suriye ile devam edecek.

XS
SM
MD
LG