Erişilebilirlik

İkinci Karşılaşmada da Irak Savaşı Tartışıldı - 2004-10-09


Başkan adayları George W. Bush ve John Kerry, televizyondan yayımlanan ikinci tartışmada dün akşam karşı karşıya geldi. Tartışma, Missouri'nin St Louis kentindeki Washington Üniveristesi'nde yapıldı.

Türkiye saatiyle 03:00'de başlayan ve birbuçuk saat süren tartışmada ilkinden farklı olarak bu kez izleyicilerin başkan adaylarına soru sormalarına izin verildi.

"Şehir meclisi toplantısı" denilen bir formatta gerçekleştirilen tartışmada kararsız seçmenlerden oluşan bir topluluk adaylara doğrudan soru sorabildi. Ancak sorular önceden denetlendi, seyircilerin izinsiz konuşmalarına izin verilmedi.

Başkan adayları bu kez hem iç, hem de dış sorunlar üzerinde konuşabildiler.

İki başkan adayı ağırlıklı olarak Irak, işsizlik, eğitim, sağlık ve vergi reformları konularında kıyasıya atıştılar, ayrıntılara girmemekle birlikte planlarının ana hatlarından söz ettiler.

Kerry, Irak'ta kitle imha silahları bulunamadığını hatırlatarak "bu başkan savaşa koştu. Dünyayı daha tehlikeli bir yer yaptı" dedi ve Bush'u iç güvenliğe ayrılan bütçeyi azaltmakla suçladı.

Başkan Bush karşılık olarak "Kerry de Irak ve Saddam Hüseyin konusunda benim gibi düşünüyordu. Ancak siyasi nedenlerle şu anda Irak savaşına karşı. Savaş zamanında bu ülkeyi nasıl yönetecek bilmiyorum" dedi.

Bunun üzerine Demokrat aday Irak hakkında fikrini hiçbir zaman değiştirmediğini, Saddam Hüseyin'in bir tehdit olduğuna kendisinin de inandığını vurguladı ve "ama hiçbir zaman barış için bir planım olmadan savaşa gitmezdim" diye yanıt verdi.

Kerry Bush’a karşı Irak Gözlem Grubu’nun Saddam Hüseyin rejiminin, kitle imha silahlarına sahip olduğuna ilişkin kanıt bulamadıklarını açıkladıkları raporu kullanırken Bush da Kerry’nin başkan olduğu takdirde vergileri arttıracağı konusunda üstüne gitti.

Şimdi gözler seçime 24 gün kala Çarşamba akşamı son kez televizyon ekranlarında bir araya gelecek Bush-Kerry tartışmasında.

Arizona eyaletinde gerçekleşecek bu son televizyon tartışması tamamen iç politika konuları üzerine olacak. Çok sayıda kararsız seçmenin bu son tartışmadan sonra fikirini değiştirmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG