Erişilebilirlik

Afganistan'da Tarihi Seçim - 2004-10-09


Afganlar, tarihlerinde ilk defa gizli oy sistemi ve uluslararası toplumun da tam desteğini alarak liderlerini seçecekler.

Sandıkların sabah 07:00'de açıldığı Afganistan'da 18 aday önümüzdeki 5 yıl boyunca ülkeyi yönetecek devlet başkanlığı görevi için yarışıyor. Favori olarak ABD ve Batı ülke başkentlerinden destek alan geçici Devlet Başkanı Hamid Karzai görülüyor.

Karzai'nin 17 rakibi arasında öne çıkanlar ise Tacik kökenli Eğitim Bakanı Yunus Kanuni ile Özbek General Raşid Dostum.

Tarihi öneme sahip seçimleri yaklaşık 500 uluslararası gözlemci 34 vilayetin 19’unda izlerken, beş bin yerel gözlemci de tüm ülkede seçimleri takip edecek.

Afganistan'daki seçimlerde dört milyondan fazlası kadın olmak üzere toplam 10.5 milyon seçmen oy kullanacak.

Seçimlerde komşu İran ve Pakistan'da bulunan çok sayıda Afgan mülteci de oy kullanma hakkına sahip. Ayrıca Pakistan’daki mülteci kampında 740 bin, İran’da ise 600 ile 800 bin Afgan seçmenin sandık başına gideceği tahmin ediliyor.

Seçimler için kurulan 22 bin seçim sandığında 141 bin 600 kişi görev yapıyor.

Sekiz bölge merkezinde yapılacak sayım işlemlerinin ise iki ya da üç hafta sürmesi bekleniyor.

7 Eylül'de başlayan seçim kampanyası boyunca şiddet olaylarında 60'ı aşkın kişi öldü. 5 bin yerde kurulu 25 bin oy verme merkezi yerel saatle sabah 7'de açıldı.

BM, seçim esnasında bu sürece karşı olan bazı aşırı grupların ve Taleban kalıntılarının şiddet eylemlerinde bulunabileceği uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG