Erişilebilirlik

'Türkiye İçin Son Derece Önemli Gün' - 2004-10-07


İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye’nin Avrupa Birliği yolunda katettiği ilerlemeyi övdü ve “Hiç kimse Türkiye hükümetinin elinden bu başarıyı alamaz" dedi.

Dün Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan Türkiye İlerleme ve Tavsiye Raporu'nun ardından Ankara'da bugün diplomasi trafiği hızlandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ve İsveç Dışişleri Bakanı Laila Freivalds temaslarda bulunmak üzere Ankara'dalar.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşen Jack Straw daha sonra yaptıkları ortak basın toplantısında, Türkiye’nin Avrupa Birliği yolunda katettiği ilerlemeyi övdü ve Türkiye'nin kısa bir zaman içinde büyük bir başarı sergilediğini belirterek "hiç kimse Türkiye hükümetinin elinden bu başarıyı alamaz" dedi. Straw, “Türkiye için son derece önemli bir günde Ankara bulunmaktan mutluluk duyduğunu” da sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise 17 Aralık’ta Avrupa Birliği Konseyi’ni oluşturan 25 üye ülke liderlerinin, Türkiye ile ilgili müzakerelerin başlaması için net ve açık bir karar almasını beklediklerini söyledi.

Irak’a ziyaretinin ardından Türkiye’ye gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak’taki temaslarından da bahsetti. İngiltere Dışişleri Bakanı, Gül’le görüşmesinde Irak’taki son durumuda ele aldıklarını belirtti ve "Irak'taki güvenlik sorunu seçimler ve ülkenin yeniden yapılanması gündeme geldi" dedi. Irak’ta kaçırılan Türk ve İngiliz rehineler konusunda Abdullah Gül’le karşılıklı endişelerin de paylaşıldığını belirten Jack Straw Türkiye’nin Irak konusundaki kaygılarının görüşmede kendisine aktarıldığını ifade etti.

Irak ve Türkiye arasındaki sınırların ihlal edilemez ve değiştirilemez olduğunu dile getiren Straw, farklı toplulukların farklı isteklerinin anayasal süreç içinde ele alınması gerektiğini belirtti. Kerkük’te farklı grupların temsilcileriyle de biraraya geldiğini belirten İngiltere Dışişleri Bakanı, Kerkük’e özel bir nüfus sayımının mümkün görünmediğini Irak’ta seçmenlerle ilgili önemli veri tabanlarına ulaşıldığını ve en zor durumun Kerkük’te olduğunu söyledi.

Jack Straw Kıbrıs konusunda ne gibi konuların ele alındığının sorulması üzerine ise, Kıbrıs konusunun karmaşık olduğunu ancak mali sorunların çözülmesi için siyasi karar alındığını ve çalışmaların nihai aşamaya getirilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’yla da görüştü. Straw, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’yla yaptığı görüşmede Avrupa Birliği yolunda atılan adımları yine övdü ve reform programına yapılan katkılardan dolayı Aksu’yu kutladı “böylece bu tarihi güne ulaşıldı” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Straw bugün Türkiye’den ayrılıyor.

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hafta başında gittiği Fransa'nın Strasbourg kentinden dönüyor. Erdoğan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin davetlisi olarak Fransa'ya gitmiş ve Avrupa Birliği Komisyonu'nun ilerleme raporunu Strasbourg'ta öğrenmişti.

XS
SM
MD
LG