Erişilebilirlik

'Darfur'da Zulm Korkunç Boyutlarda' - 2004-10-05


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Ruud Lubbers, Sudan’ın Darfur bölgesinde halkın yaşadığı zulmün, korkunç boyutlara vardığını bildirdi.

Cenevre’deki mülteci konferansında konuşan Yüksek Komiser Lubbers, konuşmasının ana temasını Darfurlu mültecilere ayırdı.

Geçen hafta Çad’daki, Darfurlu mültecilerin kamplarını ziyaret eden Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Ruud Lubbers, mültecilerle yaptığı söyleşiler sırasında, duygusal anlar yaşandığını söyledi:

Lubbers, konuştuğu mültecilerin, başlarından geçenleri aktarırken, gözlerinden yaşlar geldiğini, kendisinin de bu insanları dinlerken, soğukkanlılığını kaybettiğini ifade etti. Yüksek Komiser, örgütünün Darfurlu mültecilere ulaşma konusunda zorluklar yaşadığını, uluslararası toplumun bölge halkına yapılan zulmün ciddiyetini kavramasının ise, aylar sürdüğünü kaydetti:

"Şu anda Darfur’daki soykırım, tecavüz ve halkın zorla yerlerinden edilmesiyle ilgili iddialar araştırılıyor. Ancak aylar boyunca asıl öncelik, hükümet ve gerillalar arasında varılması beklenen barış anlaşmasına verilmiş."

Birleşmiş Milletler, Darfur’da dünyanın en büyük insani felaketlerinden birinin yaşandığını bildiriyor. Şu ana kadar bölgede 50 bin kişinin öldüğü tahmin edilirken, bir milyondan fazla insan da yerlerinden edildi.

Mülteci konumuna düşürülen insanların yaklaşık 200 bini, komşu Çad’a sığındı. Sudanlı iki isyancı örgüt ve hükümet tarafından desteklenen Cancavit milisleri arasındaki çatışmalar, iki yıldan beri sürüyor.

Konuşmasının büyük bir kısmını Darfur’da yaşanan olaylara ayıran Ruud Lubbers, bununla birlikte, dünyanın diğer bölgelerinde mültecileri ilgilendiren konularda olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti.

Lubbers, Afganistan ve Bosna’da milyonlarca mültecinin ülkelerine döndüklerini, bazı Afrika ülkelerinde de insanların geri dönmekte olduğunu kaydetti. Bununla birlikte yüksek komiser, mültecilerin evlerine dönüş süreçlerinin mali olarak desteklenmesi gereğinin de altını çizdi.

Dünya Gıda Programı Başkanı James Morris de, evlerine dönen mültecilerin sorunlarının tam anlamıyla bitmediğini söyledi.

"Liberya ve Angola’daki çalışmalarımız, altını çizmeye değer. Bu bölgelerde çatışmaların yaşandığı dönemlerde, mali kaynak üretmek bizim için daha kolaydı. Ancak savaş sonrası geçiş sürecinin yaşandığı bu dönemde, kaynak üretimi savaş dönemine oranla daha zorlaştı."

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Lubbers, siyasi sığınma hakkının, dünyanın çoğu bölgelerinde zorlaştığı uyarısında bulundu. Bununla birlikte Lubbers, siyasi sığınma arayanların sayısının azaldığını, son üç yılda mülteci konumundaki insanların sayısının 22 milyondan 17 milyona düştüğünü kaydetti.

XS
SM
MD
LG