Erişilebilirlik

Bush ve Kerry Televizyon Tartışması İçin Hazır - 2004-09-30


Kasım ayında sonuçlanacak Amerikan başkanlık yarışı, bu akşam yapılacak televizyon tartışmalarıyla devam edecek.

Başkan Bush ve Demokrat Partili rakibi John Kerry, yerel saatle 21:00'de Florida eyaletinde başlayacak televizyon tartışmalarının ilkinde karşı karşıya gelecek.

Tartışma öncesi çıkan kamuoyu yoklamaları, Başkan Bush’u Demokrat rakibi karşısında önde gösteriyor. Başkan adayları arasındaki tartışmalar, çoğu zaman adaylara fırsatlar sunuyor.

Gallup şirketi ve Washington Post gazetesi tarafından düzenlenen iki ayrı kamuoyu yoklamasına göre Başkan Bush, Massachusetts Senatörü John Kerry’nin 6 ila 8 puan önünde gidiyor.

Demokrat Partililer, bu durumda özellikle Irak politikası ve diğer konularda Başkan Bush’tan ayrı yönlerini daha belirgin ortaya koyması için, Kerry’ye çok iş düştüğünü belirtiyor. İlerici Politika Enstitüsü adlı liberal bir düşünce kuruluşunun başkanı Will Marshall bu konuda şunları söylüyor:

"Amerikan halkının karşısında üç-dört büyük mesele var. Başkan adayları arasındaki bu tartışmalar, en azından demokrat seçmenlerin, Kerry’nin bu konulardaki somut tutumunu öğrenme açısından büyük bir fırsat oluşturacak."

Bu akşam gerçekleşecek bu tartışma programına hazırlanmak için, adaylar dinlenmeye çekildi. Muhafazakar siyaset uzmanı David Keene ise, bu tartışmaların Senatör Kerry’nin son şansı olduğu görüşünde.

Kamuoyu yoklamaları, bu yılki seçimlerde kararsız seçmen sayısının önceki seçimlere göre daha az olduğunu gösteriyor.

Virginia Üniversitesi siyaset uzmanlarından Larry Sabato, sayıları ne kadar az olursa olsun, önümüzdeki üç seçim tartışmasında kararsız seçmenlerin hedef alınacağını söylüyor:

"Kararsız seçmenler televizyon başına oturup hesap yapıyor. Kendileri için önemli olan konularda Başkan Bush’un ve Senatör Kerry’nin tutumunu öğrenip, akıllarına yatan açıklamalara göre seçimlerini yapıyorlar."

Gerek Bush, gerekse Kerry, tartışmaların kuralına göre hareket etmek zorunda. Birbirlerine doğrudan hitap edemeyecek, yalnızca oturumu idare edenlerin kendilerine yönelteceği soruya yanıt verecekler.

Tartışmaların televizyona taşınmasıyla birlikte bunun, özellikle de 1960, 1976 ve 2000 seçimlerinde rastlandığı gibi, seçmenler üzerinde daha fazla etkisi olduğu düşünülüyor.

Kamuoyu araştırmaları, Irak’taki durumun seçimin sonucunu etkileyebileceğini de ortaya koyuyor.

Yarışı Başkan Bush önde götürürken, kamuoyu yoklamaları iki aday arasındaki farkın gittikçe kapanmakta olduğuna da işaret ediyor.

Bazı Demokratlara göre, bunun nedeni, Kerry’nin Irak’ta izlediği politika yüzünden Başkan Bush’u sürekli olarak eleştirmesi:

“Başkan Bush’un yanlış kararları, hesapları ve Irak’taki savaşı kötü yönetiminin teröre karşı savaşı kazanmayı daha güç hale getirdiğine hiçbir şüphe yoktur. Başkan Bush, Saddam Hüseyin’i birinci önceliği yaptı. Ben Üsame bin Ladin’i birinci öncelik yapacağım.”

Kamuoyu yoklamaları uzun bir zamandır seçimin üç ana konu; Irak, terörle savaş ve Amerikan ekonomisinin durumu üzerine odaklanacağını gösteriyordu.

Başkan Bush bir yandan Irak politikasını savunuyor ve işgalinin terörle savaşın önemli bir parçası olduğunu vurguluyor:

“Saddam Hüseyin iktidarda olsa daha güvende olurduk, diyen kimse yanılıyor. Uluslararası toplumu kandırdığı için Irak’a gittik. Diplomasi başarısız olduğu için ve 11 Eylül saldırılarında öğrendiğimiz gibi, tehditler bize zarar vermeden onlarla mücadele etmek için Irak’a gittik.”

Kerry karşıtı eski Vietnam gazilerinin, Demokrat adayın başkomutanlık için uygun olup olmadığını sorgulayan reklamlarından sonra Başkan Bush, kamuoyu yoklamalarında öne geçmeye başlamıştı.

Virginia Üniversitesinden siyasi uzman Larry Sabato, Cumhuriyetçilerin New York’taki büyük kurultayını çok etkili bir şekilde kullanarak Senatör Kerry hakkında ciddi kuşkuların oluşmasını sağladıklarını belirtiyor:

"Cumhuriyetçi kurultay son derece önemli çünkü Cumhuriyetçiler, Demokratların kurultayından daha etkili bir iletişim stratejisi uyguladılar. Hem Kerry karşıtı gazilerin saldırıları hem de kurultay başkana az farkla Kerry’nin önüne geçme şansı verdi. Bu durumun seçim gününe kadar devam edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor."

Başkan Bush’a desteğin, iki aday arasındaki çekişmeli eyaletlerde de arttığı kaydediliyor. Bu eyaletlerde alınacak sonuçlar Kasım ayındaki seçimin sonucunu etkileyecek.

Siyasi strateji uzmanları, adayların katılacağı tartışma programlarının Kerry’nin olumsuz trendi tersine çevirmek için son şansı olduğuna inanıyor.

Başkan yardımcılarının katılacağı tek tartışma programı ise 5 Ekim’de yapılacak.

Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nden Stephen Hess, tartışma programlarının her iki kampanya için son derece önemli olduğunu şöyle açıklıyor:

“Tartışma programları son derece önemli çünkü seçmenler genellikle adayların kampanyalarını televizyonda birkaç saniye görebiliyor. Seçmenler oturup adayları ancak bu tartışma programlarında 90 dakika izlemek imkanını buluyor.”

Televizyon tartışma programları 1960 yılında Demokrat aday John Kennedy ile Cumhuriyetçi Richard Nixon’ın katıldığı programdan bu yana son derece önemli bir rol oynuyor.

XS
SM
MD
LG