Erişilebilirlik

IMF'den Türkiye'ye Enflasyon Övgüsü - 2004-09-30


Uluslararası Para Fonu IMF, küresel ekonomideki büyümenin bu yıl aynı hızda devam edeceğini, ancak gelecek yıl biraz yavaşlayabileceğini açıkladı.

IMF tüm dünya ekonomik büyüme oranı beklentisini yüzde beş olarak bildirdi. Bu büyümede şirket karlarındaki artış, borsaların yükselmesi, ev satışlarındaki artış ve diğer etkenler etkili oldu. Yüzde beşlik artış, bir önceki yılın yüzde 3,9’luk oranına göre önemli bir yükseliş oluyor.

Ancak IMF, enerji fiyatlarındaki artışın gelecek yılki büyümeyi frenleyeceği inancında.

IMF’nin dün yayınladığı yıllık raporda Türkiye ile ilgili değerlendirmelere de yer veriliyor.

Uluslararası Para Fonu, Türkiye’de gayri safi milli hasıladaki artışın beklentilerin ötesinde olduğunu, ancak buna karşın cari hesaplar açığının büyüdüğüne işaret ediyor. Türkiye, Polonya ile birlikte Avrupa içinde en iyi büyüme rakamlarına sahip ülkeler olarak gösteriliyor.

IMF ayrıca petrol fiyatlarındaki artıştan en çok Filipinler ve Türkiye gibi ülkelerin olumsuz etkileneceğini vurguluyor. Buna en önemli neden ise Türkiye’deki iç talebin hala düşük olması gösteriliyor.

Raporda ayrıca artan petrol fiyatlarına ve yüksek büyüme rakamlarına rağmen Türkiye ve Romanya’da enflasyonun yükselmediği vurgulanıyor ve kısa ve orta vadede Türkiye’nin iyi performansını sürdüreceği öngörüsünde bulunuluyor.

Uluslararası Para Fonu, Türkiye’nin son dönemde sergilediği güçlü performansa karşılık cari hesaplar açığının kısa vadeli borçlarla finanse ediliyor olmasının tercih edilmediğini, buna karşılık 30 yılın en düşük enflasyon rakamlarına ulaşılmasının 2005 yılı bütçe rakamlarına olumlu bir şekilde yansıyacağını vurguluyor.

Kuruluşa göre, krizlerin etkisini üzerinden atmaya çalışan Türkiye, gerek petrol fiyatlarında gerekse küresel faiz oranlarındaki artışların olumsuz etkilerine son derece açık ve bu durum dikkatle izlenmeli.

IMF raporlarında daaha önceki yıllarda görülen unsurlar bu raporda da mevcut... Türkiye’nin özelleştirmeye daha ciddi olarak eğilmesi ve bankacılık sektöründe reform yapması bunlar arasında.

XS
SM
MD
LG