Erişilebilirlik

Irak'tan PKK Militanlarıyla İlgili Güvence - 2004-09-28


Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ülke toprakları içinde yabancı militanların barındırılmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

New York’ta bulunan Bakan, Amerika’nın Sesi Radyosu’nun kuzey Irak’taki PKK militanlarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

PKK sözcüğünü kullanmayan Zebari, Saddam Hüseyin dönemine atıfta bulunarak, yabancı silahlı güçlerin komşu devletlerin istikrarını bozmak ve ulusal çıkarlarını zedelemek amacıyla, piyon olarak kullanılmayacağı yönünde güvence verdi:

"Evet, Abdullah Gül ile bir araya gelip, Irak ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri görüştük. Bildiğiniz gibi Türkiye’yle karşılıklı olarak büyükelçi atadık. İlişkilerimiz ise, dostane bir zeminde devam ediyor ve her anlamda ilerleme gösteriyor. Türkiye gerek Irak için, gerekse bölgesel anlamda önemli bir ortak. Elbette PKK konusu da Abdullah Gül’le görüşmemizde gündeme geldi. Hükümetimizin politikası gereği, yabancı silahlı güçlerin ülkemiz topraklarında barınmasına hoşgörü göstermeyeceğiz. Saddam Hüseyin döneminde olduğu gibi, bunları piyon olarak kullanıp komşu devletlerin ulusal çıkarlarına zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. Ancak bu politikaların tam anlamıyla uygulanabilmesi için, sınırlarımızı denetleyebilecek ve bu grupların komşu ülkelerin sınırlarını aşıp, saldırı düzenlemesini önleyebilecek bir askeri güce sahip olmamız gerekiyor."

Hoşyar Zebari, Güvenlik Konseyi kararı gereğince Ocak ayında yapılması planlanan seçim tarihine bağlı olduklarını da açıkladı.

Seçimlerin zamanında yapılabileceğini kaydeden Zebari, yeterli altyapıya sahip olduklarını ancak, Birleşmiş Milletler’in daha fazla teknik desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler’in Irak’a karşı yükümlülüğü olduğunu ileri süren Zebari, hükümetinin halen yaşanan şiddet olaylarını hafife almadığını, buna rağmen Irak halkının çoğunluğunun, sandık başına gideceğine inandığını belirtti.

Suriye sınırının güvenliğine de değinen Zebari, Şam hükümetiyle sürekli temasta olduklarını ve teröristlerin Irak-Suriye sınırından geçişinin önlenmesi konusunda, Suriye tarafının daha fazla adım attığını gözlemlediğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG