Erişilebilirlik

'ABD Ekonomisi Hareketlenmeye Başladı' - 2004-09-28


Amerika’nın finans piyasalarından Wall Street’tin bazı ekonomi uzmanları, dalgalı geçen yaz aylarından sonra ekonominin yavaş yavaş hareketlenmeye başladığına inanıyor.

Uzmanlar tüketici harcamalarının arttığını, ticaret açığının daralmaya başladığını belirtiyor.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, tüketici harcamalarının düşüklüğü ve istihdamın bir türlü artamaması yaz ayları boyunca ekonomik göstergelere yansıdı.

Nomura Securities şirketinden David Resler’e göre, olumsuzluklarla dolu bu dönemin sonuna gelindi:

“Ekonomik faaliyetlerdeki zayıflığın sona erdiğine inanıyoruz. Yılın son çeyreğinde yüzde üç buçukluk bir büyüme bekliyoruz.”

Resler, enerji fiyatlarındaki artışın ve tüketici harcamalarının düşüklüğünün, bu yılki büyüme oranını olması gerekenden en az yüzde bir daha azalttığını söyledi.

Ekonomi uzmanı, yaz aylarının serin geçmesinin enerji harcamalarını yükseltmediğini ve Eylül ayı ile birlikte tüketimin artmaya başladığını, istihdamda da benzer düzelmenin göründüğünü vurguladı.

Aynı şirkette çalışan bir başka ekonomist Parul Jain de, şirket karlarının arttığını, iflasların azaldığını belirtiyor ve bu durumun ekonomideki iyi gidişata katkı sağladığını belirtiyor:

“Tahminlerimiz yılın son çeyreğinde ve gelecek yılın ilk çeyreğine de katkı yapacak şekilde sağlam, iyi bir büyüme rakamının elde edileceği yönünde... Rakamlar büyük bir heyecan vermeyebilir ancak beklentilerin altında da olmayacak...”

Jain, Enron ve Tyco gibi büyük şirket skandallerinden sonra birçok iş sahibinin şirket defterlerini yeniden düzenlediğini ve bu sonbaharda yeniden işçi alımına başladığını vurguluyor. Sağlıklı bir istihdam ortamında maaşlar da artıyor.

XS
SM
MD
LG