Erişilebilirlik

Çocuklarda Kalp Rahatsızlığı Riski Artıyor - 2004-09-26


Bugün Dünya Kalp Günü. Bu yıl Dünya Kalp Günü’nde vurgu yapılan konu ise, aşırı kilolu çocukları hedef alan tehlikeler.

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Kalp Federasyonu tarafından yapılan uyarıda, aşırı kilolu çocukların 65 yaşına gelmeden kalp hastalığı geçirme riskinin, normalden 3-5 kat daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

Dünya Kalp Federasyonu, çocukların gittikçe daha sağlıksız bir yaşam tarzı edindiğini, bundan dolayı da, aşırı kilo, yanlış beslenme, sigaraya başlama ve hareketsizlik gibi, kalp hastalıklarına en çok yol açan etkenlere erken yaşlarda, daha fazla rastlandığını bildiriyor.

Dünya Kalp Federasyonu Başkanı Janet Voute, çocukların bu tehlikelerden korunması için, derhal birşeyler yapılması gerektiğini vurguluyor:

"Bütün bu etkenler, kalp hastalıkları yüzünden erken ölümlere yol açıyor. Gelecek nesillerin kurtarılması için siyasi iradenin devreye girerek, bu tehlikeyi bir an önce karşısına alması gerek. Devletler, önlenebilir hastalıkların yayılması konusunda, fazlasıyla ihmalkar davranıyor. Bundan en fazla da, zaten sorun yaşayan sağlık sistemleri zarar görüyor."

Dünya Sağlık Örgütü, yılda 17 milyon kişinin kalp hastalığına yakalandığını belirtiyor. Bu rakam, dünyadaki ölümlerin yaklaşık üçte birine eşit. 2020 yılında kalp hastalıklarının, dünyanın önde gelen ölüm ve felç nedeni haline geleceği tahmin ediliyor.

Örgüt, önlem alınmazsa, kalp hastalıklarının 2030 yılında, her yıl 24 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açacağı konusunda uyarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü danışmanlarından Judith Mackay, gelişmekte olan ülkelerde, kalkınmış Batı ülkelerinin yaşam tarzının benimsenmeye başladığını ve bundan dolayı dünyadaki kalp hastalarının yüzde 75’inin, bu ülkelerden çıktığını kaydediyor.

Kalp hastalıkları üzerine bir kitap yazan Mackay, Asya ülkelerinde de genç nüfusta aşırı kilolaşma oranının artığına dikkat çekiyor.

Mackay, Çin ve Japonya’da kilolaşma ve kolesterol oranının arttığını, kalp hastalıkları riskinin artık çocuk yaşlarda başladığını söylüyor:

"Dünya çapında 5 yaşının altında 18 milyon çocuk, aşırı kilolu. 13 ila 15 yaşındaki çocukların yüzde 14’ü, bugün sigara içiyor. Kazayla ölen çocuklarda yapılan otopsi sonuçlarında, hatta iki yaşındaki çocuklarda bile, kötü huylu kolesterol izlerine rastlanıyor. Genç yaştaki insanların daha sağlıklı olduğu yönündeki düşünceler, artık maalesef gerçek değil."

Dünya Sağlık Örgütü, insanların çocukken benimsediği yaşam tarzının, ileriki yaşlarda kalp hastası adayı olup olmamalarında, bir belirleyici olduğunu ortaya koyuyor.

Örgüt buna karşılık, çocukların ve gelişme çağındaki gençlerin, dengeli beslenmeleri, sigara içmemeleri ve düzenli egzersiz yapmaları durumunda, normal ve sağlıklı bir yaşam sürme olasılıklarının, fazla olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG