Erişilebilirlik

Irak Geçici Başbakanı Washington'da - 2004-09-23


Irak Başbakanı İyad Allavi, genel seçimlerin planlandığı gibi Ocak ayında yapılacağını söyledi.

Beyaz Saray’da Başkan Bush’la görüşen Allawi, ülkesindeki siyasi sürecin demokrasinin zaferiyle sonuçlanacağından emin olduğunu vurguladı.

Başkan Bush ise, Irak’ta seçimlerin gerçekleşmesi halinde teröristlerin yenileceğini ve demokrasinin kök salacağını söyledi.

Irak halkı ve liderlerinin tarihi bir görev üstlenmiş olduklarını belirten Başkan, bunun hayati önem taşıyan bir bölgede yeni bir demokrasi kurmak olduğunu söyledi.

Bush, özgürlük seven tüm uygar uluslarla birlikte Amerika’nın da, Irak’ı desteklediğini ve liderlerini dost ve müttefik olarak gördüklerini belirtti.

Başbakan Allavi, daha önce Kongre’nin ortak oturumunda yaptığı konuşmada çok olumlu ve iyimser bir tablo çizdi. Herşeyin yolunda gittiğini söyleyen Başbakan, teröristler ve direnişçilerin er geç yenileceğini ve seçimlerin planlandığı gibi gelecek yıl başında yapılacağını belirtti.

Irak’la ilgili kötümser tahminlerin yanlış çıktığını vurgulayan Allavi, “Şunu açıkça belirtmek isterim. Irak’ta seçimler planlandığı gibi Ocak ayında yapılacaktır. Çünkü Irak halkı yapılmasını istiyor” dedi. Gerçekçi olduğunu ve terörizm sorununun sadece siyasi araç ve gereçlerle çözülemeyeceğini bildiğini belirten Allavi, Amerika ve tüm dünya ülkelerinden Irak’a yardımı kesmemelerini istedi. Amerikan askerlerinin fedakarlıkları için Kongre’ye teşekkür eden Allavi, Irak halkının Saddam Hüseyin’den kurtuldukları için Amerika’ya şükran duyduklarını da sözleri ekledi.

Irak başbakanı, Saddam Hüseyin'siz bir dünyanın sadece Irak ve Amerika değil herkes için daha iyi olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG