Erişilebilirlik

Türk Dışişleri: 'Zina Maddesi Yanlış Anlaşılıyor' - 2004-09-22


Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Dışişleri Bakanlarıyla görüşmesinde Türk Ceza Kanunu hakkındaki soruları yanıtladı.

BM Genel Kurulu çerçevesinde ikili görüşmelerine ağırlıkla Avrupalı bakanlarla devam eden Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül; Türk Ceza Kanunu ve zina maddesi konusunda savunma yaptı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan’ın yaptığı açıklamaya göre, Hollanda ve İtalya dışişleri bakanlarıyla görüşmelerinde gündeme gelen zina konusunda Dışişleri Bakanı Gül, kanunun 348 maddelik bütününü açıklayarak savundu.

Gül, 348 madde içinde ceza kanunda şimdiye dek Turkiye’nin hakettiği ancak hiç bir zaman sahip olamadığı devrimci anlayışla getirilmiş özgürlüklerle dolu olduğunu, bu pakete Avrupa'dan büyük destek geldiğini söyledi.

Gül, tartışmaya neden olan zina maddesinin eşlerden birinin şikayeti olduğu zaman en fazla bir yıllık hapis ve bunun da para cezasına çevrilebilmesi şeklinde hafif bir ceza olduğunu savundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, gerek Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot’un, gerekse İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini’nin Gül’ün savunmasını dinledikten sonra konuyu iyi bilmediklerini, abartılı öğrendiklerini kabul eder jestlerde bulunduklarını kaydetti.

Tan bu açıdan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Gül’ün Avrupalı bakanların bu konuyu daha iyi öğrendiklerinde cüzi bir cezayı uygulamayı kabul edebilecekleri izlenimi edindiklerini belirtti.

Basbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel'e yapacağı ziyarette aynı savunmayı yapmayı planladığını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tan, Avrupalı bakanların ceza yasasının bir an önce çıkartılması yolunda telkinde bulunduklarını da doğruladı.

XS
SM
MD
LG