Erişilebilirlik

Irak'ta Öncelik Militanların Denetimindeki Bölgeler - 2004-09-22


Irak geçici başbakanı İyad Allavi, ülkenin ilk özgür seçimlerinin Ocak ayında düzenlenmesi planını gerçekleştirmek için işleri sıkı tutuyor.

Ancak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, mevcut şiddet olaylarında bir azalma sağlanamazsa seçimin gerçekleşebileceğinden şüphe duyduğunu söylüyor.

Bu nedenle Irak ve Amerikan güçleri isyancıların elindeki bölgelerde denetimi ele geçirme konusuna giderek daha büyük bir öncelik veriyor.

Amerikalı üst düzey bir askeri yetkili Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Ocak ayında yapılması planlanan seçimlerin başarılı kabul edilebilmesi için halen büyük ölçüde Sünni isyancıların denetiminde olan bölgelerde güvenliğin sağlanmasının mutlak bir gereklilik olduğunu söyledi.

Son günlerde Felluce şehri gibi bazı bölgelere yönelik Amerikan hava saldırıları giderek yoğunlaşıyor. Amerika öncülüğündeki koalisyonun yetkilileri bu saldırıların teröristlerin sığınaklarını hedef aldığını söylüyor ancak çok sayıda sivil de bu saldırılarda ölüyor.

Aynı yetkili Irak’tan dönen Amerikalı subayların Amerikan ve Irak güçlerinin tam bir askeri taarruz düzenlemeden halen isyancıların denetiminde bulunan bölgelerde güvenliği sağlayıp sağlayamayacağı konusunda giderek daha büyük bir kaygıya kapıldığını da ifade ediyor.

Halen Irak ve koalisyon güçlerinin denetiminde olan Felluce’ye karşı Nisan ayında düzenlenen böyle bir taarruz sırasında isyancılarla Amerikan deniz piyadeleri arasında günlerce süren çatışmalar yaşanmıştı.

Sünni militanların elindeki bölgelerde denetim sağlanmasında yaşanan sorunların bir kısmı da Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesi, donatılması ve yönetimi ele alabilecek duruma gelmesinde yaşanan gecikmelerden kaynaklanıyor.

Bağdat’taki Amerikan askeri sözcüsü binbaşı Jay Antonelli bu konunun Amerikalı komutanların da öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını ifade ediyor:

"Bu insanların eğitilmesi ve bölgenin güvenliğini kendi başlarına üstlenebilecek duruma gelmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Hedefimiz bu."

Amerikan Genelkurmay Başkanı Richard Myers ay başında yaptığı açıklamada, yeterli sayıda Iraklının eğitilmesi ve halen isyancıların elinde bulunan bölgelerde savaşabilecek konuma gelmesinin muhtemelen yıl sonuna doğru, planlanan seçim tarihinden birkaç hafta önce gerçekleşebileceğini söylemişti:

"Sürekliliği olan bir çözüm isteniyor. En azından Irak hükümetinin isteği bu yönde. Önemli ölçüde bir Irak güvenlik gücü Aralık ayı sıralarında donatılmış, eğitilmiş ve bahsettiğim türden askeri operasyonları yapabilecek durumda olacak."

Ancak Savunma Bakanlığı eski istihbarat görevlisi ve ulusal güvenlik uzmanı Anthony Cordesman, bu hedefe gelecek yılın ortalarından önce ulaşılamayacağından şüphe ediyor:

"Büyükelçi John Negroponte’nin 1.8 milyar dolarlık yardım fonunun bu sürece katkıda bulunacak şekilde hızla yeniden düzenlenmesini isteme nedenlerinden biri de bu. Açık konuşmak gerekirse, bence seçimlerin güvenli bir biçimde yapılamayacağı bazı bölgeler olacak".

Savunma Bakanlığı, 230 bin kişilik Irak güvenlik gücünün yarısından biraz azının halen tam bir eğitimden geçtiğini, donatıldığını ve görev başında olduğunu belirtiyor.

Savunma yetkilileri bu sayının daha fazla olmamasını ise ilk başta daha az sayıda Irak güvenlik gücüne ihtiyaç duyulacağının sanılmasından kaynaklandığını ifade ediyor.

XS
SM
MD
LG