Erişilebilirlik

Bush BM'de Irak Savaşını Savundu - 2004-09-21


Başkan Bush, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Irak savaşını savundu.

Savaştan sonra Irak’ın egemenliğini yeniden kazandığını ve “ülkeler topluluğuna” katıldığını öne süren Bush, Amerika öncülüğündeki koalisyonun Saddam Hüseyin’i devirerek “dünyanın haklı taleplerini” yerine getirdiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, iki yıl önce Irak’ta kuvvet kullanılmasını desteklemeyi reddetmişti.

Afganistan savaşını da savunan Bush, bu ülkenin Irak gibi özgürlük yolunda ilerlediğini belirtti.

Bush, uluslararası topluluğu terörle mücadele ve yoksulluk, AIDS, insan kaçakçılığı gibi sorunlarla ilgilenmede daha çok çaba harcamaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Kofi Annan ise Genel kurulu açış konuşmasında, uluslararası hukukun, dünyanın birçok yerinde utanmazca çiğnendiğini vurguladı.

Annan, hiçbir hükümetin, ülke içinde ve dışında, hukukun üzerinde olmadığını belirtti.

BM Genel Kurulu’nun 59‘uncu dönem toplantıları New York’ta başladı. Genel Kurul'a hitap eden Başkan Bush, "demokratik uluslar ve terörizm arasındaki" mücadeleye değindi.

Başkan Bush, konuşmasında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın geçen hafta, Irak savaşının meşru olmadığı şeklinde sarfettiği sözlere değinmedi. Bush, bunun yerine, Genel Kurul’un, daha önce alınan Birleşmiş Milletler kararlarına uymaması durumunda dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’e, bunun ciddi sonuçlarıyla karşılaşacağı yolunda yaptığı uyarıyı hatırlattı.

Bush, Irak’a, Amerika öncülüğünde düzenlenen askeri operasyonla, tüm dünyanın Irak’a dönük isteklerinin yerine getirildiği görüşünü de savundu.

Başkan, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, yaklaşan seçimleri engellemeye çalışan teröristlerin yeni tehditleriyle karşı karşıya kalan Irak ve Afganistan hükümetlerine tüm dünyanın destek vermesi için çağrıda bulundu:

"Ulusal seçimler yaklaştıkça Irak ve Afganistan’da terör saldırıları artabilir. Bu iki ülke yönetiminin önünde aşmaları gereken ciddi sorunlar var. Ancak bu zorluklar, özgür bir geleceğe sahip olmalarını istediğimiz Afganistan ve Irak’a dair taahhütlerimizi etkileyemez."

Başkan Bush, özgürlüklerin artmasının daha güvenli ve daha iyi bir dünya için gerekli olduğunu söyledi. Başkan, demokratik kurumları ve hukuk ilkelerini destekleyecek yeni bir Demokrasi Dairesi’nin de Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulmasını önerdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da yaptığı konuşmada, uluslararası hukukun üstünlüğünün öneminin altını çizdi ve meşruiyet peşindeki ülkelerin, önce kendilerinin, bu ilkeye uymaları gerektiğini belirtti.

Annan, ABD’nin Irak politikasına eleştirilerini yineleyerek, insanların temel haklarına saygı duyulması çağrısında bulundu.

Toplantılarda 64 devlet başkanı, 25 hükümet başkanı ve 86 dışişleri bakanı konuşma yapacak.

Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de Perşembe günü konuşma yapması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG