Erişilebilirlik

Kerry ve Bush'un Irak'la İlgili Suçlamaları - 2004-09-21


Başkan Bush, Senatör Kerry’nin Irak konusunda tutarlı olmadığını savunuyor. John Kerry ise, Bush Yönetiminin gerçekleri Amerikan halkından sakladığını ve bugün Amerika’nın geçmişe oranla daha az güvende olduğunu söylüyor.

Demokrat Başkan adayı Kerry, Bush Yönetiminin Irak konusunda büyük vaatlerde bulunduğunu, ancak bunların pek azını gerçekleştirebildiğini belirtti.

Kerry, Irak politikasına, başından bu yana plansızlık, samimiyetsizlik, kabadayılık ve beceriksizliğin hakim olduğunu iddia etti.

New York Üniversitesi’nde konuşan Kerry, sorular sorup bu soruların yanıtlarını alma zamanının geldiğini vurguladı. Kerry konuşmasında Vietnam deneyimine atıfta bulunarak, savaştan döndükten sonra bu işin doğruluğunu sorguladığını anımsattı.

Kerry, hayatlarını ülkeleri için tehlikeye atanlara karşı gerçekleri konuşmanın gerekli olduğuna o zaman da bugün de inandığını söyledi.

Demokrat Başkan Adayı’nın dünkü konuşması Irak konusunda Başkan Bush’a karşı şimdiye kadar yaptığı en sert eleştirileri içeriyor. Kerry, Başkan Bush’un bir dizi korkunç hata yaparak Amerika’yı yanlış bir yola sürüklediğini de iddia etti.

Kerry’nin suçlamalarına Başkan Bush yanıt vermekte gecikmedi. Bush bu konuşmadan birkaç saat sonra New Hampshire’da seçmenlerin karşısına çıkarak Kerry’nin Irak konusunda kendi kendisiyle çeliştiğini ve rüzgara göre yön değiştirdiğini savundu.

Başkan, Kerry’nin umut ve demokrasinin sağladığı bir güvenlikten ziyade, diktatörlükle sağlanan bir istikrarı tercih ettiğini iddia etti. Başkan, bu görüşe kesinlikle karşı olduğunu söyledi ve rakibi Kerry’nin de kendisi gibi düşündüğünü fakat sonradan fikir değiştirdiğini savundu.

Bush, liderlik rolüne soyunan birisi için Irak konusunda karışık mesajlar vermenin yanlış olduğunu kaydetti. Başkan, kendisinin tutarlı ve kararlı olduğunu savundu.

Başkan, çocuklarımızın ve torunlarımızın güvenlik içerisinde bir dünyada yaşayabilmeleri için teröristleri yenilgiye uğratmak zorunda olduklarını söyledi ve Irak’taki görevin tamamlanacağını, Irak’ın istikrarlı bir demokrasi olacağını belirtti.

New Hamshire’dan New York’a geçen Başkan burada bugün Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitap edecek, aralarında Irak Geçici Başbakanı İyad Allawi’nin de bulunduğu bir dizi ülke lideriyle görüşmeler yapacak.

XS
SM
MD
LG