Erişilebilirlik

Verheugen: 'Yeni TCK Çıkmazsa Rapor Olumsuz Etkilenir' - 2004-09-18


Avrupa Birliği’nin genişleme yetkilisi Verheugen, hafta sonu olmasına karşın, Türkiye’nin Brüksel’deki Büyükelçisi Oğuz Demiralp’i makamına çağırıp, son gelişmeler hakkında bilgi aldı. Verheugen görüşme ardından yaptığı açıklamada Türk Ceza Kanunu’nun meclisten geçmemesi durumunda Türkiye raporunun olumsuz etkileneceğini söyledi. Büyükelçi Demiralp ise Komisyon’un müzakerelerin başlatılması konusunda olumlu görüş bildireceğine dair umutlu bekleyişin devam ettiğini söylemekle yetindi.

Büyükelçi Oğuz Demiralp’in görüşme ardından sonra yaptığı açıklamaya bakılacak olursa, telâşlanacak bir durum yok. 6 Ekim'de Komisyon’un bildireceği görüşün olumlu olacağına dair umutlu bekleyiş devam ediyor. Verheugen de görüşme sonrasında ilişkilerde büyük bir kriz varmış havası yansıtmadı.

Hafta sonu olmasına rağmen Verheugen’ün ivedilikle Ankara’da olup biten hakkında resmî açıklama istemesine, Başbakan Erdoğan’ın Brüksel kaynaklı uyarılara gösterdiği sert tepki yol açtı. Brüksel özellikle, Erdoğan’ın ‘Avrupa Birliği olmazsa da, olur’ sözünün ne anlama geldiğini öğrenmeye çalıştı. Türkiye’nin politikasında acaba bir değişiklik mi vardı? Reformlarda gecikme mi olacaktı?

Büyükelçi Demiralp’in içeride Verheugen’e ne söylediği bilinmiyor. Hükümetinden gelen talimat doğrultusunda bilgi verdiğine kuşku yok. Ancak, son günlerde Komisyon sözcüsünün sürekli olarak beyanatta bulunmasından diplomatlar da rahatsızlar. Verheugen adına konuşsa da, Türkiye’nin iç politikasına müdahale ve dayatma havası yaratan sözler tepki çekiyor.

Verheugen ise Türk Ceza Kanunu meclisten geçmiş gibi yollarına devam ederken, şimdi yeniden bir bekleme dönemine girmelerinden yakınıyor. Kopenhag Kriterleri’nin hukuk devleti olma ve hukukun üstünlüğü kıstası çerçevesine giren ceza yasasının 6 Ekim'den önce geçmesi gerekiyor. Verheugen’e göre aksi takdirde olumsuz yansıması olacak. Fakat, Türkiye üzerine Komisyon görüşünün bildirilmesini ve raporların yayımlanmasını ertelemeye de gerek yok. Verheugen’ün bu sözü Ankara’daki sorunun ortalık yatıştıktan sonra çözüleceği ve Brüksel’e bir engel çıkartmayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Büyükelçi Demiralp, görüşme ardından, zaman zaman bu tür gerginliklerin olabileceğini belirtti ancak artık karşılıklı saygı çerçevesinde yola devam edileceğine vurgu yaptı. Oğuz Demiralp’in bu sözleri de bir kez daha sözcünün "saygı ve diplomasi kuralları dışına taşan" ifadelerinin Ankara’da yarattığı rahatsızlığı yansıttı. Brüksel’deki yetkililere göre Türkiye’nin Avrupa Birliği politikasından sapma yok. Yürütme organı komisyonun da çalışmaları ertelemesi beklenmiyor. Sözcü Jean-Christophe Filori'nin ise önümüzdeki günlerde daha az konuşacağı sanılıyor.

XS
SM
MD
LG