Erişilebilirlik

Alman Lider Türkiye İçin AB'yle 'İmtiyazlı Ortaklık' İstiyor - 2004-09-17


Die Welt Gazetesi bugün Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda iki haber yayınladı. Bunların ilkinde Alman halkının Türkiye’nin AB üyeliğine desteğinin ayaldığı ve konunun politik arenada da sıkıntı yarattığına değinilirken; ikincisinde Angela Merkel’in imtiyazlı ortaklık propagandası amacıyla Avrupa hükümet başkanlarına gönderdiği mektuba yer veriliyor.

Die Welt haberinde Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi kararından bağımsız olarak birlik üyesi büyük ülkelerde Türkiye’ye karşı olan güvensizliğin artığını iddia etti.

Die Welt gazetesinin kamuoyu araştırma şirketi Emnid’e gazete adına yaptırdığı bir ankete göre Nisan ayında Almanların %39’u Türkiye’nin AB’ye katılmasını isterken bu sayı şu an %34’e gerilemiş durumda. Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanların oranı da %6’lık bir artış ile %57’e ulaşmış bulunuyor.

Gazete Almanların büyük bir kısmının Türkiye’nin AB’ye alınmasına karşı çıkmalarının yanı sıra konunun politik çevrelerde sıkıntı yarattığını ileri sürüyor ve eski başbakanlardan Helmut Schmidt'in ‘Avrupa Birliği gibi yalın bir serbest ticaret merkezinin karaya oturması düşünülemez’ yorumuna yer veriyor.

Vatikan’ın güçlü isimlerinden Kardinal Joseph Ratzinger’in‚ 'Türkiye AB ile sürekli bir zıtlık teşkil ediyor’ şeklindeki sözlerini de hatırlatan gazete Türkiye’nin de bu görüşleri doğrularcasına zina yasası ile uğraştığına, Avrupa Birliği Komisyonu’nun hala Türkiye’deki insan hakları ihlallerini incelediğine dikkat çekiyor.

AB yetkililerinin Ankara’da İnsan Hakları Derneği ile bir araya geleceği ve derneğin kendilerine bildirdiği yaklaşık 600 sistematik işkence raporunu mercek altına alacağı kaydedilen haberde Verheugen’in ‘İşkence iddiaları kanıtlandığı takdirde diğer kriterler hakkında konuşmamıza gerek yok’ ifadesi okura aktarılıyor.

Haberde yer alan bir başka açıklama da Hıristiyan Birlik Partileri Avrupa Parlamentosu Grup Başkan Yardımcısı Avrupa Halk Partisi milletvekili Markus Ferber’e ait. Ferber açıklamasında, 'Türkiye’ye müzakere tarihi verilirse tam üyelik görüşmeleri kesinlikle 15 yıl sürmez. Türkiye’nin böyle bir durumda uygulayacağı baskı sonucunda en fazla beş yıl içinde üyelik gerçekleşir’ diyor.

Verheugen’in Türkiye’nin üyeliğine karşı olanları da dikkata alarak raporunda şartlı görüşme önerisinde bulunacağını ve böylelikle tam üyelik konusunda açık bir kapı bırakmak istediğini de öne süren Die Welt, Verheugen’in Hıristiyan Birlik Partili politikacıların önünde ‘Türkiye’nin tam üyeliği birlik üyesi ülkelerle bir tutulamaz. Bir tarım ülkesi olan Türkiye farklı bir ekonomik yapıya sahip olduğundan birliğe dahil edildiğinde farklı uygulamalar ve kurallar geçerli olmalıdır’ şeklindeki açıklamasına da yer veriyor.

Yine Die Welt gazetesinin Türkiye'yle ilgili bir diğer haberinde Alman Hıristiyan Demokrat Parti Lideri Angela Merkel’in, çeşitli hükümet ve parti başkanlarıyla, komisyon üyelerine, Türkiye'ye AB üyeliği yerine imtiyazlı ortaklık önerilmesi yolunda mektup gönderdiği belirtiliyor. Merkel mektubunda ‘imtiyazlı ortaklık tasarısını Almanya Parlamentosu’nda yeniden tartışmaya açacağız. Ricam sizlerin de bu konuda düşünmeniz ve desteklemeniz’ diyor. Merkel’in mektup gönderdiği kişiler arasında İtalya Başbakanı Berlusconi, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve AB Komisyon Başkanı Manuel Barroso gibi isimler yer alıyor.

Merkel, partisinin önde gelen üyelerinden Wolfgan Schauble ile birlikte tasarladığı mektubunda ‘Türkiye’nin son dönemde yaptığı reformlar, NATO içindeki önemi, laik ve demokratik yapısı ile İslam dünyasına örnek teşkil etmesi göz ardı edilemez. İmtiyazlı ortaklık önerisi Türkiye’yi dışlamaz aksine özel bir konumu olduğunu gösterir’ diyor.

XS
SM
MD
LG