Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu'nun Yeni Türkiye Raportörü - 2004-09-16


Avrupa Parlamentosu yeni Türkiye raportörünü tayin ederken, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) üyelerini de belirledi. KPK Avrupa kanadında 4 Türkiye kökenli üyeye yer verilirken, eski delegasyondan 7 parlamenter yenisinde temsil ediliyor. Karma Komisyon önümüzdeki günlerde toplanarak, önce Recep Tayip Erdoğan’ın ardından da Sakharov Ödülü sahibi Leyla Zana’nın ziyaretlerini hazırlayacak.

Avrupa Parlamentosu’nun yeni yasama dönemindeki önceliklerinden biri de Türkiye olacak. Aralık ayındaki liderler zirvesi öncesinde parlamentonun da Türkiye ile ilişkilerin bundan sonraki aşaması üzerine görüş bildirmesi gerekiyor. Gerçi bu mütalâanın bağlayıcılığı yok. Ancak, halkların temsilcilerinin kanaati liderler açısından önemli. Zirvelere, parlamento başkanı da katılıyor ve gündemdeki konular üzerine genel kurulun tavrını yansıtıyor. Parlamento önce Avrupa Komisyonu’nun tavsiye görüşünü bekleyecek.

Bu bekleme döneminde gerekli hazırlıkları Dışişleri Komisyonu’nun Türkiye raportörü ve, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu yapacak. Raportör tayin edildi; Bir Hollandalı gitti, bir başka Hollandalı geldi. Bundan önceki raportör Arie Oostlaander’in hazırladığı raporlar Türk kamuoyunda tepki çekmişti. Ancak bu raporlar, AKP iktidarı ve özellikle de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından gerçekleri yansıtan içerikteki belgeler olarak nitelendirilmişti.

Oostlaander’ın görevini bir başka Hıristiyan Demokrat parlamenter devralıyor: Camiel Eurlings. Türkiye’nin üyeliğine karşı olmasıyla tanınan 31 yaşında genç Hollandalı’nın yazacağı rapor ve parlamento görüşünü yansıtacak olan tasarı son şeklini önce Dışişleri Komisyonu’nda ardından da genel kurulda alacak.

Karma Parlamento Komisyonu’nun üyeleri de belirlendi. Üstelik üye sayısı 12’den 25’e yükseltildi. Hıristiyan demokrat ve muhafazakârlar 10, Sosyalistler 6, Liberaller 3, Yeşiller 2, 4 marjinal sağ ve sol grup da birer üye ile temsil ediliyor.

Avrupa delegasyonunda Sosyalistlerden Vural Öger, Yeşillerden Cem Özdemir, Birleşik Sol’dan Feleknaz Uca Almanya, Emine Bozkurt da Hollanda adına Türk ve Kürt asıllı üyeler olarak yer alıyorlar. Cezayir asıllı Fransız olan Arif Kader de Türkiye ile ilişkiler delegasyonuna farklı bir renk katıyor. Eski üyelerden yedisi yeniden atandılar. Eski başkan Joost Lagendijk’ın yerine kimin seçileceği ise önümüzdeki günlerde yapılacak Avrupa kanadı toplantısında belli olacak... Delegasyonu ve elbette Avrupa Parlamentosunu iki önemli konuk ziyaret edecek. Önce 23 Eylülde Başbakan Tayip Erdoğan, ardından da, Ekim ayı ortasında Leyla Zana’nın yapacakları konuşmaların siyasî grupları ve genel kurulun tavrını etkilemede rol oynayacağı sanılıyor. Başbakan Erdoğan Başkanlar Konferansı önünde, Leyla Zana ise hapiste olması nedeniyle alamadığı Sakharov ödülü münasebetiyle genel kurulda konuşacaklar.

XS
SM
MD
LG