Erişilebilirlik

'Irak'ta Her an Bir İç Savaş Başlayabilir' - 2004-09-16


Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi’nin (CIA) hazırladığı bir raporun Irak hakkında oldukça karamsar bir tablo çizdiği, ülkede her an bir iç savaş başlayabileceği uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

İstihbarat raporu Irak’taki durumun son derece kötü olduğu ve mevcut trend devam ederse güvenlik ve istikrarın daha da azalacağı uyarısında bulunuyor. Rapora göre 2005 yılı sonu itibariyle Sünni, Şii ve Kürtler arasında bir iç savaş çıkması mümkün.

CIA tarafından hazırlanan rapor daire başkanının onayından geçtikten sonra yaz aylarında Başkan Bush’a sunulmuş. Beyaz Saray ise raporu gizli tutarak, kamuoyuna açıklamadı. Rapor ancak, New York Times gazetesinin dünkü sayısında yer alan haber üzerine gün ışığına çıktı.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, raporun zaten görünen gerçekleri ortaya koyduğunu söyleyerek, raporun kamuoyundan gizli tutulmasının çok büyük önem taşımadığını ima etti.

Pazar günü Amerikan NBC televizyonuna çıkan Dışişleri Bakanı Colin Powell ise rapordaki verilerin aksine, Ocak ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde Irak’ta direnişin sona ereceğine inandığını söylemişti:

"Komutanlarımız Irak ordusu ve geçici hükümet yetkilileriyle ortak hareket ederek, direnişçileri kontrol altına almaya çalışıyor."

Ancak Irak’ta şiddetin artarak devam etmesi Amerikan Kongresi’nin bazı üyelerince kaygıyla izleniyor. Bush yönetimi bu hafta Kongre’ye başvurarak Irak’ın imarı için ayrılan fonların bir kısmını güvenliğin sağlanması için harcamak istediğini bildirmişti.

Senatör Chuck Hagel, Irak’ın imarı için ayrılan paranın şimdi güvenliğe harcanacak olmasından büyük üzüntü duyduğunu söylüyor:

"Bu da gösteriyor ki Irak’ta kazanan taraf biz değiliz. Bunun ortaya koyduğu bir gerçek var ki o da Irak’ta büyük bir batağa saplanmış olmamızdır."

Beyaz Saray’ın Irak politikalarını uzun zamandır eleştiren Demokrat Senatör Joseph Biden da aynı karamsar görüşlere sahip. Biden şöyle dedi:

"Irak hala sıcak bir savaş bölgesi. Savaşın şiddeti azalmıyor aksine her gün artıyor. Direniş güçleniyor, güçlendikçe de daha can alıcı oluyor."

Kongre üyeleri, gelecek hafta Washington’u ziyaret edecek olan geçici Irak Başbakanı’na en çok da bu konuyu soracak ve artan şiddeti durdurmak için neler yapılabileceğini öğrenmek isteyecek.

XS
SM
MD
LG