Erişilebilirlik

Dünya Ekonomisi İçin İyimser Tablo - 2004-09-16


Washington merkezli Uluslararası Ekonomi Enstitüsü uzmanlarından Michael Musa, yayınladığı yeni bir raporda dünya ekonomisi açısından son derece olumlu bir tablo çizdi.

Aynı zamanda Uluslararası Para Fonu eski Baş Ekonomisti olan Musa, dünya ekonomisinin son 20 yılın en iyi performansını gösterdiğini iddia ediyor.

Michael Musa, petrol fiyatlarındaki artışa rağmen dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 5’lik bir büyüme göstereceğini söylüyor. Bu rakam son 20 yılın en iyi seviyesi anlamına geliyor.

Uzmana göre Çin yüzde 8,5, Hindistan ise yüzde 7,5’lik büyümeyle dünya ekonomisinin bir ve iki numaralı lokomotifleri olacak. 2005 yılında ise dünyada ortalama ekonomik büyüme hızı biraz azalarak yüzde 4 seviyesinde gerçekleşecek:

"2005 yılı için tahmin ettiğimiz küçülme petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Zaten rekor seviyedeki büyüme uzun süre devam etmez, belirli aralıklarla inişe geçmesi gerekir, bunun belirtileri de görülüyor."

Ekonomist Michael Mussa, bu yıl yüzde 4,2 oranında büyümesi beklenen Amerikan ekonomisinde büyüme hızının gelecek yıl azalacağını ve yüzde 3,7’lik bir büyüme kaydedileceğini belirtiyor.

Şikago Üniversitesi eski profesörlerinden Michael Mussa, uzun süren sıkıntılı bir dönem sonrasında yeniden canlanma belirtileri gösteren Japonya’nın da önümüzdeki yıllarda sağlam adımlarla ilerleyeceğini kaydediyor:

"Japon ekonomisi, birçok uzmanın tahminlerinden çok daha iyi bir büyüme gösterdi. Sanırım bundan sonra sürekli olarak her yıl yüzde 4’lük büyüme yaşanacak. Belki gelecek yıl buna bir istisna teşkil edebilir, ama yine de Japon ekonomisi hız kazanmayı sürdürecek."

Avrupa ekonomisi, diğer endüstrileşmiş ülkelerle kıyaslandığında hala oldukça kötü bir performans gösteriyor. Euro’ya geçiş yapan ülkelerin ekonomisi, bu yıl sadece yüzde iki oranında büyüyecek.

Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde ise yüzde 4 ila 5’lik büyüme görülüyor.

Artan petrol fiyatlarından büyük yarar sağlayan bazı Ortadoğu ülkelerinin de son yılların en iyi performansını göstererek, bu yıl yüzde 4’lük büyüme hızına ulaşması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG