Erişilebilirlik

'Suudi Arabistan Din Özgürlüğünü Engelliyor' - 2004-09-15


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl açıkladığı "Uluslararası Dini Özgürlük Raporu"nda Suudi Arabistan, Vietnam ve Eritre “özel dikkat gösterilmesi gereken ülkeler” listesine dahil edildi.

Suudi Arabistan, böylelikle ilk kez Amerika’nın hazırladığı din özgürlüğünü ciddi biçimde engelleyen ülkeler listesinde yer aldı. Suudi yönetiminden henüz bir tepki gelmedi.

Dışişleri Bakanlığı'nın 2004 raporunda İran da din özgürlüğünü en fazla kısıtlayan ülkelerden biri olarak tanımlanıyor.

"Dini Özgürlükler" raporunda Türkiye'de dini özgürlüklerin anayasa ile korunduğu ve ülkede genel olarak bu haklara saygı gösterildiği vurgulandı.

Bununla birlikte, raporda, Türkiye'de Müslüman ve diğer dinlerin mensuplarına kamu kuruluşları ve üniversitelerde bazı kısıtlamalar getirildiği kaydedildi.

Raporunun Türkiye bölümünde, dini özgürlükler konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çekilirken, bazı Müslümanların, Hıristiyan ve Bahai dinine mensup kişilerin ise, izin almadan toplanma gibi faaliyetleri yüzünden gözaltına alınması eleştirildi.

Türk makamlarının, hükümet kuruluşları, üniversiteler, okullar ve çalışma yerlerinde dini kıyafetler giymeyi yasaklamayı sürdürdüğü de raporda belirtildi.

XS
SM
MD
LG