Erişilebilirlik

Afganistan'da BM Binalarına Saldırı - 2004-09-12


Afganistan’da 9 Ekim’de yapılacak devlet başkanlığı seçimleri yaklaşırken şiddet olayları tırmanıyor.

Afganistan’da Herat valisi İsmail Han’ın görevden alınmasını protesto eden göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmada en az 7 gösterici hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de yaralandı.

Valinin görevden alınmasını protesto için sokaklara dökülen halk, Devlet Başkanı Hamit Karzai ile Amerika aleyhtarı sloganlar attı daha sonra da Birleşmiş Milletler binalarına saldırdı. Göstericilerin bina kapılarını ateşe vermesi üzerine, polis ve askerler ateş açtı.

Amerika’nın Kabil Büyükelçisi Zalmay Halilzad, göstericilerin Birleşmiş Milletler binasında çalışanları tahliye eden güvenlik görevlilerine taşlarla saldırdığını bildirdi.

Hamit Karzai, merkezi yönetimle ilişkileri bozulan Vali İsmail Han’ı dün görevden alarak, bakanlık görevine atamıştı. Ancak İsmail Han bu görevi reddediyor.

Şiddet olaylarının daha da alevlenmesi ihtimaline karşı, bölgedeki uluslararası yardım görevlilerine evlerinden çıkmamaları uyarısı yapıldı.

Yüzlerce Pakistan'lı Tutuklu Serbest Bırakıldı

Afganistan’da Taleban rejiminin devrilmesinden hemen sonra hapse atılan yüzlerce Pakistanlı serbest bırakıldı.

Pakistanlı yetkililer, Kabil’de kendilerine teslim edilen 360 tutukluyu Peşaver’e götüreceklerini ve burada birkaç ay gözetimde tuttuktan sonra serbest bırakacaklarını bildirdi.

Pakistanlı yetkililer üç yıldır Afganistan’da tutulan bu kişilerin çok daha önce kendilerine teslim edilmiş olması gerektiğini söylüyor.

Tutuklulardan bazıları da Pakistan’da medrese öğrencisi olduklarını ve bu okuldaki yönetici ve hocaların savaşa girmeleri konusunda kendilerine baskı yaptıklarını belirtiyor.

Pakistan, bugün serbest bırakılan 360 vatandaşına karşılık, gözetiminde tuttuğu 200’ü aşkın Afgan’ı ülkelerine geri gönderecek.

XS
SM
MD
LG