Erişilebilirlik

'Yunan Halkı Avrupalı Bir Türkiye İstiyor' - 2004-09-12


Başbakan olduğu günden beri, eski Başbakan Kostas Simitis’in başlattığı Türkiye‘yle yakınlaşma politikasını sürdüren Kostas Karamanlis, Türkiye’nin Avruğa Birliği üyeliğine daha da güçlü destek veren yeni açıklamalar yaptı. Karamanlis, Selanik’ye düzenlediği basın toplantısında, Yunan halkının Avrupalı bir Türkiye görmek istediğini belirterek “Bizim stratejik tercihimiz Türkiye’nin Avrupa perspektifinin desteklenmesidir” dedi.

Türk hükümetinin Avrupa Birliğine uyum için verdiği siyasi ve ekonomik çabayı da desteklediklerini söyleyen Karamanlis, "Biz Yunanlılar Avrupalı bir Türkiye istiyoruz. İkili işbirliğimizin düzeyini yükseltmek ve Türk-Yunan ilişkilerini tümüyle düzeltmek istiyoruz" diye konuştu.

Yunan Başbakanı, Aralık ayında AB’nin Türkiye’yle müzakereleri başlatması için Ege’yi ya da Kıbrıs’ı ön şart olarak masaya sürmeyeceklerini de açıkça ortaya koydu. Karamanlis, “Ege kıta sahanlığı sorununun çözümü için Aralık ayının son tarih olduğuna katılmıyorum” Avrupa perspektifi olan güçlü bir Türkiye’nin daha da güvenilir bir müzakereci olacağına inanıyorum” dedi.

Karamanlis, Aralık ayındaki zirvede, Rum Yönetimi’nin tutumunun ne olacağı sorusuna ise, “Birbirimize ne yapılacağını dikte ettiremeyiz. Kıbrıslılar kendileri karar veriyor” yanıtını verdi.

Yunan başbakanı, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını istediklerini de vurguılarken Annan planına hiç değinmedi. "Biz Yunanlılar Kıbrıs sorununun en kısa zamanda çözülmesinden yanayız" diyen Karamanlis, "Uluslararası toplumun sorunun çözümüne ilgisini korumaya çalışıyoruz. Bu, işleyebilir ve güvenliğe dayanan bir çözüm olmalıdır. AB’nin sağladığı güvenlik ve işbirliği ortamına da uymalıdır" diye konuştu.

XS
SM
MD
LG