Erişilebilirlik

'Terörle Savaşı Kazanmak Zorundayız' - 2004-09-11


11 Eylül 2001'de New York ve Washington'da girişilen terörist saldırıların üçüncü yıldönümünde üst düzeydeki Amerikalı yetkililer terörizme karşı savaşta ilerleme kaydedildiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Colin Powell bu savaşın sadece silahlara karşı değil, aynı zamanda yıkmayı ve bölmeyi hedef alan radikal ideolojilere karşı verildiğini söyledi.

Powell Amerika ve müttefiklerinin, terör şebekelerine karşı ilerleme kaydettiğini ancak bu şebekelerin mali ve lojistik destek almasını önlemek için daha yapılması gereken şeyler olduğunu belirtti. Colin Powell şöyle dedi:

"Bu grupların, faaliyet gösterdiği yerlerde desteği nereden bulduğunu ortaya çıkarmak zorundayız. Dünya Afganistan'a hiç ilgi göstermez ve birşeyler yapmazken El Kaide'nin bu ülkeyi tamamen kontrolu altına aldığını öğrendik. Bu durumda yapmamız gereken, bu kaynakları kurutmak, terörist örgütlerin barınma olanağını ortadan kaldırmaktır."

Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Powell, terörizme karşı mücadelede, radikal ideolojiler konusuna da eğilmek gerektiğini çünkü bu ideolojilerin, dinleri ve kültürleri sabote ettiğini belirtti. Powell şöyle devam etti:

"İçinde bulunduğumuz tehlikeli teknolojik ortamda terörizmin bir taktik olarak nasıl kullanıldığını anlamak ve onu yenilgiye uğratmak zorundayız. Ancak bu da yeterli değil. Aynı zamanda dünyanın büyük dinlerinin temel ilke ve geleneklerini kötü emelleri için çarpıtan küçük grupların ideolojilerini anlayıp yenilğiye uğratmamız gerekir. Kitle imha silahları, kitleleri imha düşüncesinden kaynaklanıyor. İkisini de yenilgiye uğratmak zorundayız."

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de teröre karşı savaşın üç yılını değerlendirdiği konuşmasında Dışişleri Bakanı Powell'ın sınırlı iyimserliğini paylaştı. 2001 saldırılarından önce hakim olduğunu söylediği aldırmazlık havası içine tekrar girilmemesi gerektiğini belirten Rumsfeld şöyle dedi:

"Görevimizi yerine getirdiğimiz, teröristler bizim yaşam tarzımızı değiştirmeden, onlarınkini değiştirmeye çalıştığımız sürece ve 10 Eylül 2001'deki aldatıcı rahatlık havasına dönmekten uzak durduğumuz sürece aynen geçmişteki çatışmalarda olduğu gibi zafer bizim olacaktır."

Rumsfeld Washington'daki Ulusal Basın Kulübünde yaptığı konuşmada dünyanın terörizme karşı savaşı zorlaştıran yeni ve tehlikeli gerçeklerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bakan şöyle konuştu:

"Korkarım, çeşitli şiddet eylemlerine başvuran insanlar her zaman olacaktır ve böyle bir dünyada yaşamak zorundayız. Bunun yanısıra daha öldürücü hale gelen silahların giderek daha kolay elde edilebildiği bir dünyada yaşamaya mecburuz."

Rumsfeld de Dışişleri Bakanı Powell gibi teröre karşı savaşta yenilgi bir tercihin sözkonusu olamayacağını belirtti ve "Bu mücadeleyi bir başlatmadık, biz kucak açmadık" dedi. Savunma Bakanı, "Bu mücadele içinde olmaktan zevk duymuyoruz ama bunu sürdürüp kazanmak zorundayız çünkü özgürlüğümüz ve daha iyi bir dünya için beklentilerimiz bu tehlikeye göğüs gerip yenmemize bağlıdır" diye konuştu.

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları bu konuşmalarını, 11 Eylül 2001'de New York ve Washington'la Pennsylvania eyaletinde üç binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan terörist saldırıların üçüncü yıldönümü dolayısıyla yaptı.

XS
SM
MD
LG